Претрага
Обим претраге: Актуелно
Напомена: претраживач разликује ћирилицу и латиницу.
 
  Актуелно
Назад
Одржан тродневни радни скуп у Бањи Ковиљачи

Спровођење Регионалног стамбеног програма (РСП) збрињавања избеглица кроз грант шеме, куповином сеоских кућа са окућницом и доделом пакета грађевинског материјала, била је главна тема тродневног радног скупа у Бањи Ковиљачи у организацији Комесаријата за избеглице и миграције Републике Србије.

Скупу је присуствовала Андријана Петковић из Министарства за државну управу и локалну самоуправу,  повереници за избеглице и представници локалних самоуправа у којима се спроводи РСП, координатори КИРС-а и ЈУП-а, као и представници УНХЦР и ОЕБС који врше мониторинг пројекта.

„Најважније је да посао обавимо на време. На овоме нема оправдања. Молим вас да урадите свој део посла, а ми смо ту да вам се прижи помоћ и одговори на сва питања. Добро пролазно време на овом пројекту омогућиће нам да идемо даље и решавамо проблемне преосталог расењеног становнштва које је у потреби“, рекао је, обраћајући се окупљенима, комесар за избеглице и миграције Владимир Цуцић.

Регионални стамбени програм је велики донаторски пројекат у којем је до сада за Србију опредељено готово сто милиона евра а који има за циљ да трајно стамбено збрине избегличку популацију која је напустила своје домове са ратовима 90-тих, из Хрватске и Босне и Херцеговине. 

Отварајући скуп помоћница комесара Данијела Поповић Роко је подвукла да је, у овом тренутку, најважније да се благовремено заврши избор корисника.

„Средства која су нам  на располагању су орочена, и ако се она не повуку до одређеног рока, неће моћи да буду искориштена. Зато је важно да уложимо сав напор да се ова фаза пројекта, коју чини избор корисника, заврши благовремено, а то је у наредна четири месеца“, рекла је Роко.

У име ОЕБс-а, скупу се обратила Ружица Банда. Она је истакла да ОЕБС и УНХЦР, између осталог,  имају задатак да помоћ стигне до најрањивијих категорија избегличке популације као и да извештавају донаторе о динамици спровођења пројекта. Подећамо, највећи донатори РСП су Европска унија и САД, а у РСП Фонд средства су донирале и Немачка, Италија, Норвешка, Швајцарска, Данска, Турска, Луксембург, Кипар, Румуније, Чешка, Словачка и Мађарска.

Врх стране - Назад
корисничко име
лозинка

Нисте пријављени.
Линкови
АЗИЛ
Flood Relief
Dnevnik krize
Пружимо им руку
EU podrška upravljanju migracijama
Регионални Стамбени Пројекат
Медији о РСП-у
Изводи из штампе
Статистика
Информатор о раду Комесаријата за избеглице
Закон о управљању миграцијама
Закон о изменама и допунама Закона о избеглицама
Помоћ удружењима - извештаји 2009-2011.
Стамбене потребе избеглица и интерно расељених лица (упитници и обрасци) и упитник за општине/градове
Информације о градовима/општинама
Влада Републике Србије
Кодекс понашања државних службеника
IOM - Uključivanje migracija u nacionalne razvojne strategije
2007-2015 © Комесаријат за избеглице и миграције. Сва права задржана.