Претрага
Обим претраге: Актуелно
Напомена: претраживач разликује ћирилицу и латиницу.
 
  Актуелно
Назад
ЕУ обезбедила подршку од седам милиона евра за збрињавање миграната

Србија је данас од Европске уније добила помоћ од седам милиона евра за решавање избегличке кризе, пре свега за повећање смештајних капацитета, набавку опреме и људске ресурсе.

Комесаријат за избеглице и миграције добиће 1,5 милиона евра за јачање оперативних капацитета за задовољење потреба избеглица и миграната и повећање капацитета за координисање помоћи коју нуде прихватни центри.Три гранта од по милион евра додељена су организацијама ХЕЛП, АСБ и ДРЦ за јачање капацитета за помоћ надлежним органима у пружању услуга у циљу ефикасног управљања миграционим токовима.


Делегација ЕУ у Србији ће за набавку опреме, возила и других средстава за Министарство унутрашњих послова и Комесаријат за избеглице и миграције обезбедити 2,5 милиона евра. Прве испоруке се очекују крајем ове године.

Директорат ЕУ за хуманитарну помоћ и цивилну заштиту определио је додатних 8,5 милиона евра за хуманитарну помоћ Србији и Македонији.

Амбасадор Девенпорт је истакао да је ЕУ потпуно посвећена сарадњи са Србијом у избегличкој кризи и да Србија има веома битну улогу на балканској рути.

"Јако ми је драго што смо успели по убрзаном процесу да закључимо ова четири уговора, који представљају подршку свим напорима Србије у суочавању с избегличком кризом. Само заједно можемо да решимо ове заједничке изазове и проблеме", изјавио је Девенпорт после уручења уговора.

Комесар за избеглице и миграције Владимир Цуцић изјавио је да ће помоћ ЕУ омогућити да се покрије веома велики део трошкова који је било "тешко, можда и немогуће обезбедити из домаћег буџета".

"Србија је до сада више од 90 одсто свих средстава обезбеђивала из сопствених ресурса и ресурса локалних заједница и рекли смо јасно да ми више немамо снаге да издржимо, тако да су ова средства и те како добородошла да бисмо у наредним месецима, нарочито током зиме, успели да покријемо све трошкове", казао је Цуцић.

Према његовим речима, средства ће бити намењена за обнову објеката предвиђених за смештај и транзит, за покривање елементарних трошкова, као што су струја, вода и грејање, и за више од 350 људи који су ангажовани на избегличкој рути кроз Србију, а од којих су многи до сада радили без накнаде.

Комесар Цуцић је додао да у овом тренутку 19 локација функционишу као трајни или транзитни центри и да је већ почело да се ради да буде обезбеђено 3.000 сталних места за избеглице.

Врх стране - Назад
корисничко име
лозинка

Нисте пријављени.
Линкови
АЗИЛ
Flood Relief
Dnevnik krize
Пружимо им руку
EU podrška upravljanju migracijama
Регионални Стамбени Пројекат
Медији о РСП-у
Изводи из штампе
Статистика
Информатор о раду Комесаријата за избеглице
Закон о управљању миграцијама
Закон о изменама и допунама Закона о избеглицама
Помоћ удружењима - извештаји 2009-2011.
Стамбене потребе избеглица и интерно расељених лица (упитници и обрасци) и упитник за општине/градове
Информације о градовима/општинама
Влада Републике Србије
Кодекс понашања државних службеника
IOM - Uključivanje migracija u nacionalne razvojne strategije
2007-2015 © Комесаријат за избеглице и миграције. Сва права задржана.