Претрага
Обим претраге: Актуелно
Напомена: претраживач разликује ћирилицу и латиницу.
 
  Актуелно
Назад
Европска унија издвојила милион евра за унапређење система азила у Србији

Њ.Е амбасадор Мајкл Давенпорт, шеф Делегације ЕУ у РС, Владимир Цуцић, комесар за избеглице и миграције Републике Србије, Милосав Миличковић, државни секретар министарства унутрашњих послова Републике Србије и Ларс Вестбрат, државни секретар министра правде и миграција Шведске Моргана Јохансона, у присуству високих представника дипломатског кора, међународних и невладиних организација и државних институција Републике Србије,  отворили су конференцију којом је обележен почетак спровођења твининг пројекта "Подршка националном систему азила у Републици Србији".

Средства за спровођење пројекта у износу од 1 милион евра, обезбедила је Европска унија у оквиру  инструмента претприступне помоћи за Србију (ИПА 2013).  Пројекат спроводе Комесаријат за избеглице и миграције и Министарство унутрашњих послова Републике Србије у партнерству са Шведском миграционом агенцијом, Службом за имиграцију и интеграцију Краљевине Холандије и Министарством унутрашњих послова Републике Словеније. Имајући у виду да Твининг представља могућност примене знања и искустава надлежних институција Шведске, Холандије и Словеније  у процесу унапређења система азила Србије, поменути пројекат имаће велики значај за даљи развој система азила у Србији у правцу додатног испуњавања међународних стандарда.

Пројекат, који ће се спроводити у наредне две године омогућиће усклађивање законодавства Републике Србије у области азила са законодавством Европске уније и испуњавање предуслова дефинисанинаних Поглављем 24 Акционог плана за приступање Србије ЕУ.

Кроз обезбеђивање кавлитетније азилне процедуре, пружање  услуга малолетним тражиоцима азила без пратње у складу са међународним стандардима, развијање механизама за интеграцију лица којима је додељена избегличка или привремена заштита у Србији, обезбедиће се квалитетинији рад надлежних служби Министарства унутрашњих послова и Комесаријата за избеглице и миграције и одговор на изазове које са собом носи интерконтинентална миграција.

Један од циљева пројекта је и информисање јавности и промовисање права и обавеза лица која траже азил у Србији као и упознавање са последицама кршења безвизног режима од стране држављана Србије.

Спровођење пројекта имаће значајан утицај на што хуманији и адекватнији третман тражилаца азила, промоцију солидарности и толеранције као кључних вредности Европске уније и европску перспективу Србије.

Врх стране - Назад
корисничко име
лозинка

Нисте пријављени.
Линкови
АЗИЛ
Flood Relief
Dnevnik krize
Пружимо им руку
EU podrška upravljanju migracijama
Регионални Стамбени Пројекат
Медији о РСП-у
Изводи из штампе
Статистика
Информатор о раду Комесаријата за избеглице
Закон о управљању миграцијама
Закон о изменама и допунама Закона о избеглицама
Помоћ удружењима - извештаји 2009-2011.
Стамбене потребе избеглица и интерно расељених лица (упитници и обрасци) и упитник за општине/градове
Информације о градовима/општинама
Влада Републике Србије
Кодекс понашања државних службеника
IOM - Uključivanje migracija u nacionalne razvojne strategije
2007-2015 © Комесаријат за избеглице и миграције. Сва права задржана.