Претрага
Обим претраге: Актуелно
Напомена: претраживач разликује ћирилицу и латиницу.
 
  Актуелно
Назад
Прихватно-транзитни центри за мигранте у 2015. години

Од почетка појачаног прилива миграната у јуну 2015. године Комесаријат за избеглице и миграције, у сарадњи са другим државним органима, настојао је да обезбеди додатне капацитете за смештај и регистрацију миграната који пролазе кроз Србију.

Поменути капацитети отварани су у складу са Планом реаговања у случају повећаног прилива миграната, који је усвојила Влада Републике Србије.
До тог момента, у надлежности Комесаријата било је пет центара за смештај тражилаца азила у пет локалних самоуправа и то у Крњачи, Бањи Ковиљачи, Боговађи, Сјеници и Тутину, укупног капацитета око 1.000 кревета.

Након што је све већи број миграната почео да пристиже јавила се потреба за центрима за регистрацију и ургентни прихват, који су постепено отварани дуж мигрантске руте која се мењала.

Прво је 8. јулa 2015. отворен Прихватни центар у Прешеву. Данима је кроз Центар пролазило хиљаде миграната, а уочи доласка зиме и хладнијих дана било је потребно оспособити капaцитете у складу са хладнијим временским приликама. Тако су 17. децембра отворене реновиране просторије у које може да се смести 650 миграната. Поред просторија за смештај изграђени су тоалети, кабине са тушевима, као и тоалети за инвалиде и просторије за смештај мајке са децом.

У том периоду мигранти су ка земљама Западне Европе ишли преко Мађарске, па је 12. августа 2015. отворен Пункт за ургентни прихват миграната у Кањижи. Ови капацитети били су у употреби до 30. октобра, када су због промене мигрантске руте затворени, а комплетна опрема и остатак хуманитарне помоћи су премештени у друге прихватне центре.

Дана 16. септембра отворен је Прихватно-транзитни центар у згради некадашње дечје болнице „Принциповац“ код Шида, намењен прихвату и ургентној помоћи мигрантима који се крећу ка хрватској граници.

16. октобра 2015. године отворен је Привремени регистрациони центар у Бујановцу у просторијама ДП „Светлост“. У Центру у Бујановцу дневно може да буде регистровано до 1.500 миграната.

Привремени прихватни центар Адашевци код Шида почео је да прима мигранте 3. новембра 2015. У Центру им се пружа помоћ и храна док чекају да се украцају на воз из Шида ка Славонском броду у Хрватској.

Прихватно-транзитни центар у Суботици оспособљен је 16. новембра 2015. Центар је капацитета до 150 лежајева, површине 580 квадратних метара, а у њему су претходно реновирани постојећи објекти, изграђена додатна спаваоница и санирана стара управна зграда у којој ће бити смештен лекарски тим.

Дана 24. новембра 2015. Комесаријат за избеглице и миграције је у сарадњи са општином Шид отворио објекат за прихват и смештај миграната на железничкој станици. Предвиђени капацитети Прихватнoг центра Шид – Станица су 200 места за дужи боравак и 100 места за транзит.

Врх стране - Назад
корисничко име
лозинка

Нисте пријављени.
Линкови
АЗИЛ
Flood Relief
Dnevnik krize
Пружимо им руку
EU podrška upravljanju migracijama
Регионални Стамбени Пројекат
Медији о РСП-у
Изводи из штампе
Статистика
Информатор о раду Комесаријата за избеглице
Закон о управљању миграцијама
Закон о изменама и допунама Закона о избеглицама
Помоћ удружењима - извештаји 2009-2011.
Стамбене потребе избеглица и интерно расељених лица (упитници и обрасци) и упитник за општине/градове
Информације о градовима/општинама
Влада Републике Србије
Кодекс понашања државних службеника
IOM - Uključivanje migracija u nacionalne razvojne strategije
2007-2015 © Комесаријат за избеглице и миграције. Сва права задржана.