Претрага
Обим претраге: Актуелно
Напомена: претраживач разликује ћирилицу и латиницу.
 
  Актуелно
Назад
Одржан седми српско-швајцарски миграциони дијалог

Седми миграциони дијалог, поводом имплементације Меморандума о разумевању између Швајцарске Конфедерације и Републике Србије, одржан је од 10-11. марта 2016. године.

Српску делегацију предводио је Владимир Цуцић, комесар за избеглице и миграције, а швајцарску амбасадор Урс вон Арб, директор Међународне сарадње у Секретаријату за миграције.

10. марта 2016. представници двеју држава, предвођени комесаром Цуцићем и амбасадором Арбом, посетили су Пункт за помоћ мигрантима у Миратовцу. Ту су се уверили у капацитете Пункта и разговарали са запосленима, након чега се посета наставила у Прихватно-транзитном центру у Прешеву. Том приликом надлежни у Центру показали су гостима процес регистрације миграната и смештајне капацитете.

Српска делегација информисала је швајцарску делегацију како је Република Србија реаговала на повећан прилив миграната у претходном периоду, као и о активностима Управе граничне полиције када је реч о илегалним миграцијама, контроли граница и трговини људима.

Комесар Цуцић изложио је високој делегацији управљање миграцијама, прихват и смештај миграната, капацитете, као и предвиђања о даљем развоју ситуације.

Другог дана миграционог дијалога, у петак 11. марта, настављени су разговори и размена искустава представника делегација двеју држава. Састанци су одржани у Палати Србија.

Том приликом министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Александар Вулин, састао се са амбасадором Урсом вон Арбом. Министар Вулин је истакао да ће Србија наставити да се понаша одговорно и у складу са одлукама које буде спроводила Европска унија. Саговорници су се сложили и да је неопходан јединствен став унутар европског региона ради изналажења дугорочног и одрживог решења за мигрантску кризу.

Министар Вулин се захвалио за сву пружену помоћ и рекао да се нада да ће Србија и Швајцарска наставити сарадњу, и то не само на пројектима подршке мигрантској популацији у Србији, већ и на другим развојним пројектима од обостраног интереса.

Након овог састанка представници Швајцарске Конфедерације изнели су податке о миграционим токовима и предвиђањима на овом пољу у Швајцарској, о програмима интеграције особа које су добиле неки вид заштите, о изазовима кад је реч о ирегуларним миграцијама, борби против трговине људима.

Битан део дијалога били су и држављани Републике Србије, који су повратници по основу споразума о реадмисији, након чега је уследио разговор о актуелним пројектима и потенцијалу за даљу сарадњу у области управљања миграцијама.

Меморандумом о разумевању између Федералног Савета Швајцарске и Владе Републике Србије о успостављању миграционог партнерства, који је потписан 30. јуна 2009. године, успостављен је редован дијалог у области миграција између две земље. Нова швајцарска Стрaтeгиja зa пaртнeрствa у oблaсти мигрaциja за Зaпaдни Бaлкaн 2016-2019. нa свeoбухвaтaн нaчин oбрaђуje тeмe кoje сe тичу мигрaциja. Приoритeтнe oблaсти су: ефикасан систем азила; управљање миграцијама на локалном нивоу; прeвeнциja нeрeгулaрних мигрaциja; мигрaциje и рaзвoj; трговина људима; пoврaтaк и рeинтeгрaциja.

Врх стране - Назад
корисничко име
лозинка

Нисте пријављени.
Линкови
АЗИЛ
Flood Relief
Dnevnik krize
Пружимо им руку
EU podrška upravljanju migracijama
Регионални Стамбени Пројекат
Медији о РСП-у
Изводи из штампе
Статистика
Информатор о раду Комесаријата за избеглице
Закон о управљању миграцијама
Закон о изменама и допунама Закона о избеглицама
Помоћ удружењима - извештаји 2009-2011.
Стамбене потребе избеглица и интерно расељених лица (упитници и обрасци) и упитник за општине/градове
Информације о градовима/општинама
Влада Републике Србије
Кодекс понашања државних службеника
IOM - Uključivanje migracija u nacionalne razvojne strategije
2007-2015 © Комесаријат за избеглице и миграције. Сва права задржана.