Претрага
Обим претраге: Актуелно
Напомена: претраживач разликује ћирилицу и латиницу.
 
  Актуелно
Назад
Реаговање Комесаријата за избеглице и миграције поводом изјава Радоша Ђуровића из Центра за заштиту и помоћ тражиоцима азила

Поводом тенденциозних и злонамерних изјава Радоша Ђуровића из Центра за заштиту и помоћ тражиоцима азила, Комесаријат за избеглице и миграције Републике Србије саопштава следеће:

Већ годинама уназад становници Републике Србије сведоци су огромних напора које сви државни органи улажу како би помогли мигрантима из Азије и Африке, истовремено чувајући сигурност и здравље свих грађана наше земље.

Тим пре све нас чуди да неко, попут господина Ђуровића, који је сведок свих наших напора да унапредимо капацитете центара за азил то и не препознаје. И не само што не препознаје, већ износи непоткрепљене тврдње које неће донети ништа добро ни конструктивно ни мигрантима ни грађанима Србије.

Господин Ђуровић има увид у београдске паркове где бораве мигранти и тим пре нас још више чуде овакви његови ставови и произвољни написи. Нама из Комесаријата за избеглице и миграције је драго да је усамљен са оваквим ставовима. Истовремено му саветујемо да са својом организацијом следи пример чешких волонтера који даноноћно брину о хигијени у центрима за азил широм Србије. То су људи који раде, који имају корисне сугестије, и активно помажу Србији у решавању мигрантске кризе.

Државни органи раде на решењу проблема миграната у парковима у центру Београда. Ипак, неким организацијама у парковима као да је стало да се створи парасистем, који не иде у корист миграната, и да се изазове паника. Наша порука господину Ђуровићу је да ако му је заиста стало до права миграната, онда треба и да их саветује на прави начин, а то је да им је место у систему азила и центрима за азил, а никако у парковима и на улицама.

Када је реч о стандардима смештаја у центрима за азил треба знати да се при отварању центара држава придржава обавезних стандарда за хумани прихват  миграната. Наше напоре да мигрантима пружимо достојанствене услове смештаја и живота препознале су и агенције Уједињених анција, као и Делегација Европске Уније у Републици Србији, са којима у сарадњи непрестано радимо на унапређењу система.

Због свега наведеног не видимо разлоге за оволике неистине у изјавама господина Ђуровића.

Комесаријат за избеглице и миграције, у сарадњи са свим државним органима и Радном групом за решавање проблема мешовитих миграционих токова, наставиће и даље да свим мигрантима пружа свакога дана три оброка дневно, топлу собу за спавање, услове за одржавање хигијене и здравствену негу. Једино тако штитимо на најбољи начин и мигранте и грађане наше земље. Новца може да мањка, али не и воље да тим људима пружимо најбоље шта можемо.

Врх стране - Назад
корисничко име
лозинка

Нисте пријављени.
Линкови
АЗИЛ
Flood Relief
Dnevnik krize
Пружимо им руку
EU podrška upravljanju migracijama
Регионални Стамбени Пројекат
Медији о РСП-у
Изводи из штампе
Статистика
Информатор о раду Комесаријата за избеглице
Закон о управљању миграцијама
Закон о изменама и допунама Закона о избеглицама
Помоћ удружењима - извештаји 2009-2011.
Стамбене потребе избеглица и интерно расељених лица (упитници и обрасци) и упитник за општине/градове
Информације о градовима/општинама
Влада Републике Србије
Кодекс понашања државних службеника
IOM - Uključivanje migracija u nacionalne razvojne strategije
2007-2015 © Комесаријат за избеглице и миграције. Сва права задржана.