Претрага
Обим претраге: Актуелно
Напомена: претраживач разликује ћирилицу и латиницу.
 
  Актуелно
Назад
Реаговање Комесаријата за избеглице и миграције

Неки од представника цивилног сектора, у последњем конкретном случају организација Жене у црном, на све начине, и готово по правилу без аргумената и паушалним оценама, покушавају да умање свакодневне напоре државних институција укључених у пружање помоћи мигрантима из ратом захваћених земаља Азије и Африке.

Држава Србија стоји иза става да пружање помоћи мигрантима у београдским парковима није прихватљиво, јер је њима место у систему, односно у центрима за азил. Став Радне групе за решавање проблема мешовитих миграционих токова јесте да је то најбољи начин да се заштити јавни ред и јавно здравље у престоници, али и у најбољем интересу миграната.

Када је реч о ставу поменуте организације "да држава само тежи добијању новца због бриге о избеглицама", сматрамо да је више него непримерен, посебно ако се има у виду колики терет мигрантске кризе је Србијa поднела,  а колико пута мање финансијских средстава је добила од Европске уније и других донатора у поређењу са земљама у окружењу.

Подсећамо да је Република Србија од почетка повећаног прилива миграната средином прошле године збринула скоро милион људи. Са жаљењем констатујемо да неке од организација не препознају сав тај труд и рад на терену. Истовремено, драго нам је да су ти напори препознати и похваљени од стране међународне заједнице, као и самих миграната.

Напомињемо и да се од почетка мигрантске кризе Србија срела са бројним изазовима. Један од њих јесте и решавање питања миграната по београдским парковима, који ту бораве у нелегалном статусу. Сматрамо да смо и ту као држава показали висок степен толеранције и поштовања људских права, али и да се у овом случају мора наћи решење у складу са законом.

Институције Републике Србије наставиће и даље да пружају сву потребну помоћ мигрантима, штитећи тако на најбољи начин њихове интересе, као и грађана Републике Србије.

Врх стране - Назад
корисничко име
лозинка

Нисте пријављени.
Линкови
АЗИЛ
Flood Relief
Dnevnik krize
Пружимо им руку
EU podrška upravljanju migracijama
Регионални Стамбени Пројекат
Медији о РСП-у
Изводи из штампе
Статистика
Информатор о раду Комесаријата за избеглице
Закон о управљању миграцијама
Закон о изменама и допунама Закона о избеглицама
Помоћ удружењима - извештаји 2009-2011.
Стамбене потребе избеглица и интерно расељених лица (упитници и обрасци) и упитник за општине/градове
Информације о градовима/општинама
Влада Републике Србије
Кодекс понашања државних службеника
IOM - Uključivanje migracija u nacionalne razvojne strategije
2007-2015 © Комесаријат за избеглице и миграције. Сва права задржана.