Претрага
Обим претраге: Актуелно
Напомена: претраживач разликује ћирилицу и латиницу.
 
  Актуелно
Назад
Уручени уговори представницима 53 јединице локалних самоуправа за реализацију 899 стамбених решења у оквиру петог и проширења четвртог потпројекта Регионалног програма стамбеног збрињавања избеглица из БиХ и Хрватске у Републици Србији

У Клубу посланика у Београду данас су уручени уговори представницима 53 јединице локалних самоуправа за реализацију 899 стамбених решења намењених избегличким породицама из Босне и Херцеговине и Хрватске, које до сада нису трајно збринуте. Стамбена решења су додељена у оквиру петог и проширења четвртог потпројекта Регионалног стамбеног програма у Републици Србији (РСП). На овај начин избегличким породицама биће купљено укупно 567 сеоских кућа (свака вредности 11.000 евра у динарској противвредности) и додељено 332 пакета грађевинског материјала за завршетак већ започетих објеката (вредност једног пакета 9.000 евра).

У име Комисије за координацију процеса трајне интеграције избеглица Владе Републике Србије скуп  је отворио Вељко Одаловић, генерални секретар у Министарству спољних послова РС.

Одаловић је истакао да је  Регионални стамбени програм део ширег процеса унапређења сарадње земаља у региону ради решавања проблема избеглица и превазилажења последица прошлости, нагласивши значај те сарадње.

„Овај програм је шанса да трајно збринемо најугроженији део избегличке популације, у чему је улога јединица локалне самоуправе пресудна. Само вашим снажним ангажовањем можемо овај процес да успешно приведемо крају“, поручио је Одаловић.
 

Комесар за избеглице и миграције Владимир Цуцић је рекао да се у  оквиру РСП-a у Републици Србији тренутно истовремено спроводи пет потпројеката у 117 јединица локалне самоуправе.

„Реализација је у пуном замаху. Само у овој години потписан је уговор о градњи 270 станова у насељу Камендин, у јуну су  избегличким породицама уручени уговори за куповину 69 сеоских кућа, а у септембру је почела градња 235 станова за избеглице у београдском насељу Овча“, истакао је комесар Цуцић.

Присутнима су се обратили и Горан Квргић, директор Јединице за управљање пројектом „Истраживање и развој“ д.о.о. Београд, као и Жељко Ожеговић, државни секретар у Министарству државне управе и локалне самоуправе.

Уручивању уговора градоначелницима и председницима општина присуствовали су бројни гости и то Рамунас Јанусаускас испред Делегације Европске уније у Републици Србији, Колин Смит из амбасаде Сједињених Америчких Држава,  представници земаља донатора, града Београда, УНХЦР-а и ОЕБС-а.

Рeгиoнaлни стамбени прoгрaм (РСП) je зajeднички вишeгoдишњи прoгрaм Републике Србије, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Републике Хрватске, кojи имa зa циљ дa oбeзбeди трajнa стaмбeнa рeшeњa зa oкo 27.000 нajугрoжeниjих избeгличких пoрoдицa, oднoснo зa oкo 74.000 људи у рeгиoну. Oд тoг брoja 16.780 пoрoдицa je у Србиjи, тaчниje oкo 45.000 људи.

Регионални стамбени програм Републике Србије спроводи се уз подршку ОЕБС-а и УНХЦР-а, а финансиран је средствима Европске уније, која је највећи донатор, Сједињених Америчких Држава, Немачке, Италије, Норвешке, Швајцарске, Данске, Турске, Луксембурга, Кипра, Румуније, Чешке, Словачке и Мађарске, као и уз значајну контрибуцију Републике Србије.

Врх стране - Назад
корисничко име
лозинка

Нисте пријављени.
Линкови
АЗИЛ
Flood Relief
Dnevnik krize
Пружимо им руку
EU podrška upravljanju migracijama
Регионални Стамбени Пројекат
Медији о РСП-у
Изводи из штампе
Статистика
Информатор о раду Комесаријата за избеглице
Закон о управљању миграцијама
Закон о изменама и допунама Закона о избеглицама
Помоћ удружењима - извештаји 2009-2011.
Стамбене потребе избеглица и интерно расељених лица (упитници и обрасци) и упитник за општине/градове
Информације о градовима/општинама
Влада Републике Србије
Кодекс понашања државних службеника
IOM - Uključivanje migracija u nacionalne razvojne strategije
2007-2015 © Комесаријат за избеглице и миграције. Сва права задржана.