Претрага
Обим претраге: Актуелно
Напомена: претраживач разликује ћирилицу и латиницу.
 
  Актуелно
Назад
У Београду се одржава семинар-Заштита избеглица и миграната

Петодневни семинар под називом “Заштита избеглица и миграната” Међународног института за хуманитарно право из Сан Рема и Комесаријата за избеглице и миграције Републике Србије, почео је у хотелу „Москва“ у Београду  и трајaће до 9. децембра 2016. године. Ово је трећи по реду семинар који се одржава у Београду, уз финансијску подршку швајцарске Савезне канцеларије за миграције.

Отварајући семинар комесар за избеглице и миграције Владимир Цуцић изјавио је да је актуелна мигрантска криза феномен који треба изучавати.

„Присуствујемо једном поптпуно новом феномену. До сада су миграције, присилне или добровољне, биле везане за земљу порекла и азила, али никад  нису биле толико погођене земље транзита“, рекао је Цуцић додајући да у Србији тренутно борави између шест и седам хиљада миграната који не желе да остану у њој.

Амбасадор Швајцарске у Србији Филип Ге оценио је да су од почетка мигрантске кризе земље које се налазе дуж западно балканске руте суочене са великим изазовима.

„Импресиван је број миграната који покушавају да стигну у Западну Европу.Толики број би био искушење и ставио на пробу било који систем заштите“, рекао је Ге.

Он је истакао да је од затварања такозване балканске руте, умарту месецу ове године, на хиљаде миграната и тражилаца азила остало у Србији или у суседним земљама, при чему су више од 40 одсто деца, а верује се да је свако десето дете без пратње одраслих.

Амбасадор Ге је додао да је од суштинске важности да сви мигранти, док се не одреди њихов статус, имају алтернативу ономе што би могло да буде незаконт прелазак границе или боравак.
 
Семинар  је окупио више од 50 учесника из региона, који се баве питањима азила и миграција, као и представнике цивилног друштва и међународне заједнице.

Циљ овогодишњег семинара је да кључни актери система миграција и азила унапреде своје професионално знање у области управљања миграцијама и развијање већег нивоа свести о значају праћења миграторних кретања путем интерактивних предавања реномираних међународних предавача.

Теме о којима се дискутује на семинару су: међународне миграције и систем азила у земљама региона; веза између управљања миграцијама, азила и других облика заштите; гранична контрола и праксе пријема; борба против кријумчарења и трговине људима и заштита жртава трговине људима; права миграната и изазови интеграција; азил и права миграната: препоруке у контексту приступања ЕУ; процедурални и доказни аспекти при одређивању захтева за међународну заштиту; судска пракса Европског суда за људска права о правима миграната и азилу; заштита деце миграната и тражилаца азила.

Врх стране - Назад
корисничко име
лозинка

Нисте пријављени.
Линкови
АЗИЛ
Flood Relief
Dnevnik krize
Пружимо им руку
EU podrška upravljanju migracijama
Регионални Стамбени Пројекат
Медији о РСП-у
Изводи из штампе
Статистика
Информатор о раду Комесаријата за избеглице
Закон о управљању миграцијама
Закон о изменама и допунама Закона о избеглицама
Помоћ удружењима - извештаји 2009-2011.
Стамбене потребе избеглица и интерно расељених лица (упитници и обрасци) и упитник за општине/градове
Информације о градовима/општинама
Влада Републике Србије
Кодекс понашања државних службеника
IOM - Uključivanje migracija u nacionalne razvojne strategije
2007-2015 © Комесаријат за избеглице и миграције. Сва права задржана.