Претрага
Обим претраге: Актуелно
Напомена: претраживач разликује ћирилицу и латиницу.
 
  Актуелно
Назад
Дан волонтера обележен садњом топола

Међународни дан волонтера 5. децембар обележен је садњом прве транше од 500 садница хибридне тополе од укупно предвиђених 2.000 у месту Јамена, у Срему, општина Шид.

Ово село на тромеђи Србије, Хрватске и БиХ, било је једно од најтеже погођених места поплавама 2014. године. Две године касније, нови таласи, овога пута избеглица и миграната, дошли су до овог дела Срема у којем је тренутно смештено око 2.000 људи на путу ка земљама Европске уније. Волонтери из редова миграната, мештана Јамене и Шида, запослених у Комесаријату за избеглице и миграције, Министарству државне управе и локалне самоуправе и Програму Уједињених нација за развој (УНДП) заједно овом акцијом доприносе смањењу ризика од будућих поплава, као и упознавању миграната и локалног становништва, изградњи поверења и друштвеног капитала који ће Шиду помоћи у превазилажењу последица и мигрантске кризе. 

У акцији су учествовали представници институција Републике Србије, Драган Вујичић, самостални саветник у Министарству државне управе и локалне самоуправе, Иван Гергинов, помоћник комесара за избеглице и миграције, Сандра Недељковић, заменик директора Канцеларије за јавна улагања, као и Ивица Јовић, помоћник председника општине Шид и председник Савета за миграције и трајна решења Општине. Поред званичника, пошумљавању приобалног подручја Реке Саве у циљу спречавања нових поплава свој допринос су дали волонтери Црвеног крста Шид, волонтери УН-а у Републици Србији, мигранти смештени у Прихватно-транзитном центру „Шид-Станица“ и запослени канцеларије УНДП-а у Србији.

„Међународни дан волонтера се обележава свуда у свету како би се одало признање и скренула пажња на хуманост, солидарност и пожртвованост коју они испољавају како би помогли када је најтеже, код елементарних и других непогода. Волонтери су увек ту када је најпотребније, и када треба помоћи угроженом становништву током и након поплава, и када треба пружити подршку мигрантима на њиховом путу ка сигурности и бољем животу. Они дају велики допринос виталности и побољшању живота у локалним заједницама и омогућавају њихов развој упркос кризама које се дешавају и којих ће сигурно бити и у будућности“ рекла је Нина Топић, представник УНДП-а.

Од 1985. године, 5. децембар се обележава у свету као Међународни дан волонтера, као подсећање на дан када је 1970. године основан Програм УН за волонтере. Волонтери су међу кључним иницијаторима и носиоцима бројних хуманитарних и развојних активности у својим срединама. Република Србија је 2010. године донела Закон о волонтирању, који промовише волонтирање као активност од интереса за Србију и регулише положај волонтера. Иако не постоји званична статистика о броју људи који раде без накнаде, мотивисани жељом да помогну - човеку и природи, процењује се да у Србији има више од 100.000 волонтера.

Акција пошумљавања спроводи се у оквиру пројекта „Развој виталности општина кроз превазилажење мигрантске кризе“ који финансира  Влада Јапана, а спроводи УНДП. Програм УН за развој помаже општинама са великим бројем миграната и избеглица да ојачају заједништво, побољшају јавне, комуналне услуге и инфраструктуру, на добробит домаћег становништва и расељених.

Врх стране - Назад
корисничко име
лозинка

Нисте пријављени.
Линкови
АЗИЛ
Flood Relief
Dnevnik krize
Пружимо им руку
EU podrška upravljanju migracijama
Регионални Стамбени Пројекат
Медији о РСП-у
Изводи из штампе
Статистика
Информатор о раду Комесаријата за избеглице
Закон о управљању миграцијама
Закон о изменама и допунама Закона о избеглицама
Помоћ удружењима - извештаји 2009-2011.
Стамбене потребе избеглица и интерно расељених лица (упитници и обрасци) и упитник за општине/градове
Информације о градовима/општинама
Влада Републике Србије
Кодекс понашања државних службеника
IOM - Uključivanje migracija u nacionalne razvojne strategije
2007-2015 © Комесаријат за избеглице и миграције. Сва права задржана.