Претрага
Обим претраге: Актуелно
Напомена: претраживач разликује ћирилицу и латиницу.
 
  Актуелно
Назад
Саопштење за медије Комесаријата за избеглице и миграције поводом Међународног дана миграната 18. децембра

Међународни дан миграната, 18. децембар, Комесаријат за избеглице и миграције Републике Србије дочекује са више од 5.500 смештених миграната у сталним и прихватно-транзитним центрима и подсећа да је од почетка мигрантске кризе, средином прошле године, преко територије наше државе  прошло више од 900.000 миграната.

И данас, као много пута до сада, изражавамо забринутост, јер се мигрантској кризи не назире крај, мигрантска рута је само условно затворена, а чини се да је Европа даље од јединственог одговора него на почетку кризе.

И након 580 дана од почетка мигрантске кризе, Србија улаже максималне напоре да збрине мигранте док бораве на њеној територији, истовремено водећи рачуна о  безбедности и интересима својих грађана. Са великом забринутошћу чекамо наредну годину, јер су обезбеђена средства недовољна за покривање најелементарнијих потреба миграната, али се надамо да ће међународна заједница разумети и подржати Србију у напорима да мигрантима пружи све што им припада у складу са међународним стандардима.

Комесаријат за избеглице и миграције и овом приликом подсећа да мигранти који бораве на територији наше земље не желе овде и да остану, што ситуацију додатно отежава, посебно имајући у виду да су границе земаља Европске уније за њих затворене.

Држава Србија је показала висок степен одговорности и хуманости и свој задатак испунила. Сви мигранти који су прошли преко наше територије ургентно су збринути, они који тренутно бораве, уколико желе, имају смештај  и све што им по стандардима припада, спречен је велики број илегалних улазака, успешно се сузбија кријумчарење људима. Тако ћемо поступати и даље.

Република Србија има јасно дефинисану политику и не  може да дозволи да буде пасивни посматрач пораста броја миграната због немогућности да наставе пут ка земљaма Европске Уније. Србија ће имати активну улогу у решавању овог питања, уз инсистирање да будемо део јединственог европског решења, посебно кад је реч о реадмисији миграната у земље порекла.

Овом приликом захваљујемо се на подршци, пре свих Европској унији и билатералним донаторима, имплемент партнерима, невладином сектору, као и онима који су препознали потребе и помогли локалним заједницама највише погођеним мигрантском кризом.

На Међународни дан миграната подсећамо и да Република Србије и даље збрињава велики број избеглица из бивших СФРЈ република, интерно расељена лица, повратнике по споразуму о реадмисији и друге рањиве категорије миграната.

Услед распада бивше СФРЈ и конфликата који су уследили деведесетих година прошлог века, дошло је до тога да у Србији потражи уточиште више од 800.000 избеглица из бивших република и интерно расељених лица са Косова и Метохије. Данас у Републици Србији евидентирано је 203.140 интерно расељених лица. Укупан број лица са избегличким статусом је 29.457 (20.334 из Хрватске и 9.080 из Босне и Херцеговине).

Врх стране - Назад
корисничко име
лозинка

Нисте пријављени.
Линкови
АЗИЛ
Flood Relief
Dnevnik krize
Пружимо им руку
EU podrška upravljanju migracijama
Регионални Стамбени Пројекат
Медији о РСП-у
Изводи из штампе
Статистика
Информатор о раду Комесаријата за избеглице
Закон о управљању миграцијама
Закон о изменама и допунама Закона о избеглицама
Помоћ удружењима - извештаји 2009-2011.
Стамбене потребе избеглица и интерно расељених лица (упитници и обрасци) и упитник за општине/градове
Информације о градовима/општинама
Влада Републике Србије
Кодекс понашања државних службеника
IOM - Uključivanje migracija u nacionalne razvojne strategije
2007-2015 © Комесаријат за избеглице и миграције. Сва права задржана.