Претрага
Обим претраге: Актуелно
Напомена: претраживач разликује ћирилицу и латиницу.
 
  Актуелно
Назад
Отворена изложба фотографија- Нови дом

Комесар за избеглице и миграције Републике Србије Владимир Цуцић изјавио је  на отварању изложбе фотографија  " Нови дом " , да је Европска унија кроз Регионални стамбени програм определила 77 милиона евра за Србију, као помоћ за стамбено збрињавање 45.000 избеглица.

Цуцић је том приликом навео да је ове године почела изградња четири зграде у насељу Овча са 235 станова, док је у Камендину предвиђена изградња 270 станова, намењених избеглицама.

Заменик шефа Делегације ЕУ у Србији Оскар Бенедикт указао је на то да је ЕУ највећи донатор избеглицама и интерно расељенима у Србији.

Према његовим речима, у протеклих 15 година, кроз националне програме, Србији је уручена бесповратна помоћ од 90 милиона евра, од чега је највећи део отишао на обезбеђивање новог смештаја.

Он је објаснио да је на изложи представљено 60 фотографија које илуструју резултате две велике иницијативе којима Европска унија подржава решавање трајног смештаја и интеграцију избеглица и расељених лица у региону – Регионалног стамбеног програма, вредног више од 260 милиона евра, и пројекта  За бољи живот , вредног 14,2 милиона евра.

Бенедикт је подвукао да Унија не заборавља оне који су деведесетих година проживљавали ратне страхоте и да и данас,15–20 година касније, води рачуна о томе да они коначно имају нормалан живот и да се интегришу у друштво.

Он је подсетио на то да је 2001. године било више од 300 колективних центара у Србији, док их је сада остало свега шест, нагласивши да ће Унија наставити да помаже све док се и за последње избегло и интерно расељено лице не пронађе адекватно решење, било да је то повратак у завичај или нови дом у Србији.

Присутнима се обратио и гувернер Развојне банке Савета Европе (ЦЕБ) Ролф Вензел, а отварању су присуствовали и чланови избегличких породица који су кроз један од два пројекта/програма добили трајно стамбено решење и помоћ да започну бољи живот.

Изложба ће бити отворена до 19. јануара 2017. године, а организује се у оквиру кампање  " ЕУ и Србија: 15 година партнерства " .

Врх стране - Назад
корисничко име
лозинка

Нисте пријављени.
Линкови
АЗИЛ
Flood Relief
Dnevnik krize
Пружимо им руку
EU podrška upravljanju migracijama
Регионални Стамбени Пројекат
Медији о РСП-у
Изводи из штампе
Статистика
Информатор о раду Комесаријата за избеглице
Закон о управљању миграцијама
Закон о изменама и допунама Закона о избеглицама
Помоћ удружењима - извештаји 2009-2011.
Стамбене потребе избеглица и интерно расељених лица (упитници и обрасци) и упитник за општине/градове
Информације о градовима/општинама
Влада Републике Србије
Кодекс понашања државних службеника
IOM - Uključivanje migracija u nacionalne razvojne strategije
2007-2015 © Комесаријат за избеглице и миграције. Сва права задржана.