Претрага
Обим претраге: Актуелно
Напомена: претраживач разликује ћирилицу и латиницу.
 
  Актуелно
Назад
У центрима за азил обезбеђен смештај за мигранте да се склоне са зиме

Комесаријат за избеглице и миграције, након седам дана и континуирано ниских спољних температура, понавља апел и став да је свим мигрантима на територији Републике Србије место у центрима за смештај тражилаца азила.

Од прошле недеље,  када су значајно појачане активности на терену и пружање информација мигрантима о смештају у центрима за азил и обезбеђеном превозу, у центре за азил сместило се око 400 миграната који су до тада боравили у неадекватним условима у центру Београда.

Комесаријат за избеглице и миграције поново напомиње да мигранти треба да буду смештени искључиво у званичним центрима за азил и да ће сваки мигрант који се обрати било ком центру бити смештен и наћи спас од хладноће.

Досадашњи напори запослених у Комесаријату, који су непрестано на терену у контакту са мигрантима, имају за резултат да на улицама, у баракама и у гаражама више нема рањивих категорија као што су жене и деца, већ да су смештени по центрима за азил. Подсећамо да сви мигранти смештени у центрима имају три оброка, топлу собу и здравствену негу и још једном позивамо све мигранте да се обрате за смештај.

Комесаријат за избеглице и миграције, у сарадњи са другим државним институцијама и међународним организацијама, улаже максималне напоре да се тренутна ситуација превазиђе и нико не смрзне напољу. Напомињемо да центри за азил нису затвореног трипа, као што неки од миграната који одбијају да уђу у систем тврде. Као и свуда, постоје правила понашања у центрима, која регулишу улазак и излазак, али су центри отвореног типа.

Натписе у појединим иностраним медијима, где се редови за храну испред барака у центру Београда пореде са сликама Стаљинграда из Другог светског рата, када су немачки затвореници на екстремно ниским температурама чекали у редовима за храну, видимо као хипокризију и непрепознавање огромних напора које наша земља улаже пружајући помоћ хиљадама миграната. Права слика наших напора јесу слике смештаја у центрима за азил, које показују и право стање и праву разлику у условима. Зато и инсистирамо да сви буду смештени у центре за азил.

Запослени у Комесаријату за избеглице и миграције настављају да 24 сата сваког дана у години пружају помоћ свим мигрантима у центрима за азил, а на располагању су и мигрантима ван званичних смештајних капацитета, који им се у сваком тренутку могу обратити за помоћ.

Врх стране - Назад
корисничко име
лозинка

Нисте пријављени.
Линкови
АЗИЛ
Flood Relief
Dnevnik krize
Пружимо им руку
EU podrška upravljanju migracijama
Регионални Стамбени Пројекат
Медији о РСП-у
Изводи из штампе
Статистика
Информатор о раду Комесаријата за избеглице
Закон о управљању миграцијама
Закон о изменама и допунама Закона о избеглицама
Помоћ удружењима - извештаји 2009-2011.
Стамбене потребе избеглица и интерно расељених лица (упитници и обрасци) и упитник за општине/градове
Информације о градовима/општинама
Влада Републике Србије
Кодекс понашања државних службеника
IOM - Uključivanje migracija u nacionalne razvojne strategije
2007-2015 © Комесаријат за избеглице и миграције. Сва права задржана.