Претрага
Обим претраге: Актуелно
Напомена: претраживач разликује ћирилицу и латиницу.
 
  Актуелно
Назад
Највиши представници државе обишли Прихватни центар за мигранте у Обреновцу

Министри Александар Вулин, Небојша Стефановић и Зоран Ђорђевић и комесар за избеглице Владимир Цуцић обишли су данас привремени Прихватни центар за мигранте у Обреновцу и уверили се да се тамо мигрантима пружа сва неопходна помоћ и да су мигранти задовољни условима у којима бораве. Са њима су били шеф УНХЦР у Србији Ханс Фридрих Шодер и председник општине Обреновац Мирослав Чучковић.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин изјавио је да у Србији има довољно места за све мигранте наглашавајући да је Србија озбиљна држава која је једина од осталих земаља у окружењу испунила обећање да ће обезбедити 6.000 кревета за мигранте.

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић казао је да су здружене снаге војске и полиције Србије у последњих шест месеци спречиле више од 20.000 људи да нелегално уђу у Србију.

Он је нагласио да ни један систем не може апсолутно да заустави миграцију, али да кроз систем враћања један део тих људи може да се врати у околне земље, наводећи да такав систем у Србији добро функционише са Бугарскомм, док се са Македонијом покушава да се успостави.

Министар одбране Зоран Ђорђевић казао је да је прилив миграната у овим тренуцима мали, због временских услова, али да се у наредном периоду очекује да их буде више, нагласивши да је војска спремна да спречи сваког ко на нелегалан начин покушва да уђе у земљу.

Шеф УНХЦР у Србији Ханс Фридрих Шодер рекао је да је око 90 одсто свих миграната у Србији смештено у прихватне центре где им је омогућено "да преживе зиму са достојанством".

Он је навео да проблем са мигрантима може бити решен када буде успостављен ефикасан, функционалан и солидаран европски систем на целом континенту у који би и Србија била укључена.

Врх стране - Назад
корисничко име
лозинка

Нисте пријављени.
Линкови
АЗИЛ
Flood Relief
Dnevnik krize
Пружимо им руку
EU podrška upravljanju migracijama
Регионални Стамбени Пројекат
Медији о РСП-у
Изводи из штампе
Статистика
Информатор о раду Комесаријата за избеглице
Закон о управљању миграцијама
Закон о изменама и допунама Закона о избеглицама
Помоћ удружењима - извештаји 2009-2011.
Стамбене потребе избеглица и интерно расељених лица (упитници и обрасци) и упитник за општине/градове
Информације о градовима/општинама
Влада Републике Србије
Кодекс понашања државних службеника
IOM - Uključivanje migracija u nacionalne razvojne strategije
2007-2015 © Комесаријат за избеглице и миграције. Сва права задржана.