Претрага
Обим претраге: Актуелно
Напомена: претраживач разликује ћирилицу и латиницу.
 
  Актуелно
Назад
Много урађено на обнови Прихватног центра у Обреновцу

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин, комесар за избеглице и миграције Владимир Цуцић, шеф Делегације ЕУ Мајкл Девенпорт и амбасадори осам земаља чланица ЕУ посетили су данас нови Прихватни центар за мигранте у Обреновцу и истакли да је много урађено на рехабилитацији тог места и просторија за само две недеље.

Вулин је након обиласка центра, заједно са амбасадорима Словачке, Италије, Хрватске, Велике Британије, Немачке, Чешке, Италије, Аустрије истакао да је, у циљу контролисања безбедности и миграната, али и локалног становништва, влада Србије, донела одлуке у смислу појачане контроле у прихватним центрима.

“Дакле, ко улази, ко излази, издавање одговарајућих дозвола, регистрација, дужине боравка, начина изласка, времена повратка. То је нормалан кућни ред, где се зна ко је за шта одговоран и то је најбољи начин да се мигранти заштите, као и да се заштити наше локално становништво”, рекао је министар.

Истиче да ће се идентично понашање увести у свим прихватним центрима и да ту нема никакве присиле према било коме, већ да се ради искључиво о регистрацији, издавању одговарајућих дозвола и успостављању кућног реда, који на првом месту штити мигранте и локално становништво.

Комесар за избеглице и миграције Владимир Цуцић рекао је да се у том центру обезбеђују услови достојни човека, како би велики број момака који су последњих пола године провели у изразито недостојним условима на аутобуској станици имао добре услове, а да сада у том центру има 570 корисника, а да су укупни капацитети 750.

Цуцић каже да на све треба гледати као на озбиљну хуманитарну операцију, која је почела у моменту када је било -19 у Београду и када је било хладно свима који живе у кућама, као и, наравно, онима на отвореном.

“Када су дошли, нису нешто пуно ни имали да једу, али када су се окупали, добили чисто одело и када су ушли у топло, два дана нису излазили, нису тражили ни да једу. Према томе, јасно је колико је било важно да се грејање успостави што је могуће пре”, нагласио је Цуцић.

Како је додао, после само две недеље, радови су још у току, али и да очекује да се цео простор заврши за 10-ак дана, те да је у почетку било веома тешко загрејати простор, да је то био велики проблем, јер просторије су високе 5,5 метара.

“Грејачи су грејали базних пет соба првих неколико дана, а срећом, уз велике напоре и локалне заједнице, ТЕНТ-а и свих других, добили смо релативно задовољавајуће грејање. Далеко је то од онога што нам треба, али као што сте видели, нико нам се неће смрзнути”, рекао је Цуцић.

Шеф Делегације ЕУ Мајкл Девенпорт истакао је да је ”веома много” урађено током две недеље на рехабилитацији места и просторија бивше касарне у Обреновцу, која је сада прихватни центар за мигранте.

“Сада смо видели унутра какви су услови живота. Ту је више од 550 момака од којих је већина боравила у центру Београда, чули смо њихове приче. Мислим да је много урађено и сви амбасадори земаља чланица ЕУ и ја врло смо захвални и министру Вулину и комесару Цуцићу на прилици да дођемо овде, да видимо колико је урађено”, рекао је Девенпорт.

Према његовим речима, ЕУ има добру сарадњу са владом Србије, која ће се наставити, али не само у смислу финансијске помоћи ЕУ, већ је реч о квалитету сарадње.

“Само Европска комисија издвојила је више од 50 милиона евра од почетка мигрантске кризе, као и земље чланице ЕУ које су издвојиле велике суме и то ће се наставити. Реч је о квалитету наше сарадње, можемо да кажемо да смо веома импресионирани радом српских власти и политике према избеглицама у Србији, то је најбитније. Влада се понаша на хуман начин, са разумевањем према избеглицама”, рекао је Девенпорт.

Шеф представништва УНХЦР Ханс Фридрих Шодер истакао је да је, од када је отворен центар, остварен велики напредак, а да је следећи корак побољшавање услуга које се пружају у том центру, што је, оцењује, важно, да би могла да се обезбеди сигурност, како грађана локалне заједнице, тако и самих избеглица и миграната.

“Ми поштујемо одлучност Републике Србије која наставља да се понаша према избеглицама на исти начин и као и одлучношт међународне заједнице да настави да помаже Србији и одговори на потребе избеглица и миграната”, рекао је Шодер.

Врх стране - Назад
корисничко име
лозинка

Нисте пријављени.
Линкови
АЗИЛ
Flood Relief
Dnevnik krize
Пружимо им руку
EU podrška upravljanju migracijama
Регионални Стамбени Пројекат
Медији о РСП-у
Изводи из штампе
Статистика
Информатор о раду Комесаријата за избеглице
Закон о управљању миграцијама
Закон о изменама и допунама Закона о избеглицама
Помоћ удружењима - извештаји 2009-2011.
Стамбене потребе избеглица и интерно расељених лица (упитници и обрасци) и упитник за општине/градове
Информације о градовима/општинама
Влада Републике Србије
Кодекс понашања државних службеника
IOM - Uključivanje migracija u nacionalne razvojne strategije
2007-2015 © Комесаријат за избеглице и миграције. Сва права задржана.