Претрага
Обим претраге: Актуелно
Напомена: претраживач разликује ћирилицу и латиницу.
 
  Актуелно
Назад
Комесар Цуцић: Станови за још 2.000 избегличких породица у 2017. години

Регионални стамбени програм (РСП), који у Србији има за циљ да донаторским средствима стамбено збрине преостале најугроженије избегличке породице из Босне и Херцеговине и Хрватске, у пуном је замаху.

Владимир Цуцић, комесар за избеглице и миграције, рекао је данас у Новом Саду на конференцији за медије организованој у оквиру годишњег скупа локалних повереника за избеглице, који је овог пута посвећен РСП-у, да је до сада одобрено шест потпројеката укупне вредности 104 милиона евра. Ови пројекти би требало да обезбеде стамбена решења за око 5.200 породица, односно око 15.000 избеглица.

„Србија планира да овим Програмом у 2017. обезбеди 2.000 нових стамбених решења за избегличке породице. Поред више од 4.000 већ одобрених корисничких породица идентификовано је још око 8.000 породица које испуњавају услове и немају решено стамбено питање. У току је или треба да почне градња станова у Београду, Новом Саду и Сремској Митровици, док се у више од 100 локалних средина обезбеђују сеоска домаћинства у којима ће живети избегличке породице. Више од 100 комисија ради на томе да се утврди ко задовољава критеријуме и да се новац утроши на наједекватнији начин“, рекао је комесар Цуцић.

Никола Бизел из Делегације Европске уније у Србији је нагласио да је ЕУ, која је и највећи донатор Програма, обећала 230 милиона евра за РСП, од чега је 121 милион већ опредељен, истовремено најавивши да ће ЕУ наставити са финансирањем РСП-а и да ће за Србију у 2017. бити опредељено додатних 20 милиона евра.

Сем Хили из амбасаде САД у Србији је рекао да је РСП део напора владе САД да помогне расељеним лицима на Балкану и изразио наду да ће сарадња и напори успостављени на РСП-у наставити да пружају успешан модел и основу и за будућу сарадњу између земаља у региону.

Представници УНХЦР и ОЕБС у Србији представили су додатну вредност РСП-а (регионална сарадња, јачање капацитета државне управе за спровођење пројеката и сарадња са локалним нивоима власти) и нагласили да обе организације настављају да буду чврсто посвећене настојањима да се најугроженијима обезбеде стамбена решења као и да се осигура одрживост тих решења.

Марја Сепала, представница Развојне банке Савета Европе, која управља донаторским средствима, закључила је да уколико се настави са овом динамиком спровођења програма, око 7.900 породица би требало да добије нове домове до 2019.

Новинарима су се обратили и представници три партнерске земље - Босне и Херцеговине, Црне Горе и Хрватске, констатујући да РСП представља светао пример како четири земље могу успешно да заједно раде на достизању заједничког циља.
Регионални стамбени програм Републике Србије спроводи се уз подршку ОЕБС-а и УНХЦР-а, а финансиран је средствима Европске уније, која је највећи донатор, Сједињених Америчких Држава, Немачке, Италије, Норвешке, Швајцарске, Данске, Турске, Луксембурга, Кипра, Румуније, Чешке, Словачке и Мађарске, као и уз значајну контрибуцију Републике Србије.

Врх стране - Назад
корисничко име
лозинка

Нисте пријављени.
Линкови
АЗИЛ
Flood Relief
Dnevnik krize
Пружимо им руку
EU podrška upravljanju migracijama
Регионални Стамбени Пројекат
Медији о РСП-у
Изводи из штампе
Статистика
Информатор о раду Комесаријата за избеглице
Закон о управљању миграцијама
Закон о изменама и допунама Закона о избеглицама
Помоћ удружењима - извештаји 2009-2011.
Стамбене потребе избеглица и интерно расељених лица (упитници и обрасци) и упитник за општине/градове
Информације о градовима/општинама
Влада Републике Србије
Кодекс понашања државних службеника
IOM - Uključivanje migracija u nacionalne razvojne strategije
2007-2015 © Комесаријат за избеглице и миграције. Сва права задржана.