Претрага
Обим претраге: Актуелно
Напомена: претраживач разликује ћирилицу и латиницу.
 
  Актуелно
Назад
У Новом Саду одржан 12. радни састанак повереника за избеглице и миграције Републике Србије

У организацији Комесаријата за избеглице и миграције Републике Србије и уз подршку Банке за развој савета Европе у Новом Саду је од 27. фебруара до 1. марта 2017. године одржан 12. радни састанак повереника за избеглице на ком је главна тема била спровођење Регионалног стамбеног програма (РСП).

Скуп у Новом Саду окупио је високе представнике Владе Републике Србије и других државних институција, представнике донатора и међународних организација уз чију помоћ и подршку се спроводи РСП, делегације из региона (Републике Хрватске, Босне и Херцеговине и Црне Горе), УНХЦР-а и ОЕБС-а, као и више од 350 повереника из целе Србије.

Отварајући свечани део скупа, комесар за избеглице и миграције Владимир Цуцић захвалио се свим донаторима на додатно одобреним средствима крајем прошле године у Паризу, међународним организацијама и партнерским земљама на досадашњој сарадњи позивајући да се посао око збрињавања најугроженијих породица које још немају свој кров над главом доведе до краја.

„Регионални стамбени програм представња светао пример изградње партнерских односа у региону. Истопвремено, он је шанса да после више од 20 година збринемо најугроженији део избегличке популације у чему је ваша улога као повереника од великог значаја. Треба да помогнемо тим људима и сви заједно завршимо тај  посао“, рекао је комесар Цуцић.

У име Комисије за координацију процеса трајне интеграције избеглица у Републици Србији, говорио је Вељко Одаловић, генерални секретар у Министарству спољних послова РС.

„Сарадња у оквиру  Регионалног  стамбеног програма важна је због процеса помирења у региону који доприноси превазилажењу последица прошлости. Влада Републике Србије свесна је значаја те сарадње и снажно подржава програм који спроводите “, рекао је секретар Одаловић.

Скупу више од 400 учесника обратили су се и Бојан Стевић, државни секретар у Министарству за државну управу и локалну самоуправу, Јан Лунебург испред Организације за безбедност и сарадњу (ОЕБС), Џон Јанг из УНХЦР-а, Марја Сепала испред Банке за развој Савета Европе,  Предраг Јовић, заменик министра за људска права и избјеглице БиХ, Давор Чордаш, министар за избјеглице и расељена лица Републике Српске, Шефка Пало, испред Федералног министарства расељених особа и избјеглица, Никола Маджар, државни тајник Средишњег државног уреда за обнову и стамбено збрињавање РХ,  Жељко Шофранац, директор Управе за збрињавање избјеглица Црне Горе, представници Града Новог Сада, Јединице за управљање пројектима и Српског народног вијећа.

На почетку скупа, учесницима је приказан кратак видео запис о до сада урученим стамбеним решењима у оквиру РСП у Србији, којих је, до овог тренутка, 698. Највише стамбених решења је у оквиру компоненте сеоске куће, затим доделе грађевинског материјала, те изградње монтажних кућа.  У београдском насељу Овча ниче насеље од четири зграде са укупно 235 станова за избеглице. То је само прва у низу зхрада које су намењене корисницима који су већ одабрани кроз РСП. Очекује се да се до краја ове године број испоручених стамбених решења попне на 2.000.

Тродневни скуп започео је радним састанцима по групама са повереницима на којима су се распраљала отворена питања везана за реализацију помоћи у стамбеном збрињавању избеглица кроз буджетска средства, као и теме које се тичу процедура спровођења Регионалног стамбеног програма. Одржано је више презентација о до сада постигнутим резултатима, разговарано о локалним акционим плановима, дискутовано о препрекама на  које повереници и локалне самоуправе наилазе током реализације помоћи, али и разлозима кашњења или неиспуњавања обавеза у некима од њих.

На крају скупа усвојени су закључци и програмски задаци, а комесар Цуцић је у завршној речи поручио повереницима: „Радите свој посао. Плаћени сте да будете добри људи. Урадите то. Помажите тим људима.“

Врх стране - Назад
корисничко име
лозинка

Нисте пријављени.
Линкови
АЗИЛ
Flood Relief
Dnevnik krize
Пружимо им руку
EU podrška upravljanju migracijama
Регионални Стамбени Пројекат
Медији о РСП-у
Изводи из штампе
Статистика
Информатор о раду Комесаријата за избеглице
Закон о управљању миграцијама
Закон о изменама и допунама Закона о избеглицама
Помоћ удружењима - извештаји 2009-2011.
Стамбене потребе избеглица и интерно расељених лица (упитници и обрасци) и упитник за општине/градове
Информације о градовима/општинама
Влада Републике Србије
Кодекс понашања државних службеника
IOM - Uključivanje migracija u nacionalne razvojne strategije
2007-2015 © Комесаријат за избеглице и миграције. Сва права задржана.