Претрага
Обим претраге: Актуелно
Напомена: претраживач разликује ћирилицу и латиницу.
 
  Актуелно
Назад
Постављен камен темељац за изградњу 40 станова за избеглице у Сремској Митровици, у оквиру другог потпројекта Регионалног стамбеног пројекта Републике Србије

У Сремској Митровици данас је постављен камен темељац за изградњу 40 станова за избеглице из Босне и Херцеговине и Хрватске, у оквиру другог потпројекта Регионалног стамбеног пројекта Републике Србије (РСП). Изградња ће трајати 11 месеци, а радове изводи новосадска грађевинска фирма „Дијагонала“.

Сремска Митровица је прва од девет јединица локалне самоуправе у којима ове године почиње градња станова из другог РСП потпројекта. Градиће се укупно 200 станова: у Крушевцу, Параћину Вршцу, Прокупљу и Бајиној Башти  по 20, у Шапцу и Кикинди по 25 и у Шиду 10 станова.

У овим опшштинама избеглице ће станове добијати у закуп, са могућношћу каснијег откупа по повлашћеним ценама, док је 40 станова у Сремској Митровици намењено  за социјално становање у заштићеним условима, односно за најугроженије категорије избеглица, стара лица и једнородитељске породице и оне са болесним чланом, без могућности откупа.

Други РСП потпројекат вредан је више од 13 милиона евра. У оквиру њега планирана је додела укупно 900 стамбених решења кроз четири модела: куповина сеоских кућа (250), изградња станова (200), изградња монтажних кућа (120) и додела пакета грађевинског материјала (250 из РСП фонда и 80 из контрибуције Републике Србије).

Церемонији полагања камена темељца присуствовали су бројни  високи домаћи званичници, представници међународних организација и амбасадори земаља донатора. У име државе Србије прву лопату бетона на камен темељац бацио је први потпредседник Владе Републике Србије, министар спољних послова и  председник Комисије за координацију процеса трајне интеграције избеглица Владе Републике Србије Ивица Дачић.

„Градња овог објекта наставак је успешног решавања стамбених проблема избеглица кроз Регионални стамбени програм, на којем се континуирано ради већ неколико година. Овај програм доприноси укупној стабиности и пример је добре сарадње у региону“, рекао је министар Дачић.

Владимир Цуцић, комесар за избеглице и миграције Републике Србије,  пожелео је да се што пре окупимо поново на усељењу у станове корисника РСП.

„Наставићемо да радимо истим темпом и у истом правцу. Кад видим како напредује градња 235 станова за избеглице у београдском насељу Овча, а иде пре рока, знам да смо на добром путу да коначно решимо питање крова над главом за највећи број породица које више од 25 година чекају ово решење“, рекао је Цуцић.

Лопату бетона бацили су и Бојан Стевић, државни секретар у Министарству државне управе и локалне самоуправе, Aндреа Орицио, амбасадор ОЕБС-а у Републици Србији, Димитрије Пешић испред Представништва УНХЦР у Србији, Кент Хили из амбасаде Сједињених Америчких Држава, Горан Квргић, директор Јединице за управљање пројектом „Истраживање и развој“ д.о.о. Београд, Владимир Санадер, градоначелник Сремске Митровице и Владимир Цуцић, комесар за избеглице и миграције Републике Србије.

Рeгиoнaлни прoгрaм стaмбeнoг збрињaвaњa  зajeднички је вишeгoдишњи прoгрaм Републике Србије, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Републике Хрватске, кojи имa зa циљ дa oбeзбeди трajнa стaмбeнa рeшeњa зa oкo 27.000 нajугрoжeниjих избeгличких пoрoдицa, oднoснo зa oкo 74.000 људи у рeгиoну. Oд тoг брoja 16.780 пoрoдицa je у Србиjи, тaчниje oкo 45.000 људи.

Регионални стамбени програм Републике Србије спроводи се уз подршку ОЕБС-а и УНХЦР-а, а финансиран је средствима Европске уније, која је највећи донатор, Сједињених Америчких Држава, Немачке, Италије, Норвешке, Швајцарске, Данске, Турске, Луксембурга, Кипра, Румуније, Чешке, Словачке и Мађарске.

Врх стране - Назад
корисничко име
лозинка

Нисте пријављени.
Линкови
АЗИЛ
Flood Relief
Dnevnik krize
Пружимо им руку
EU podrška upravljanju migracijama
Регионални Стамбени Пројекат
Медији о РСП-у
Изводи из штампе
Статистика
Информатор о раду Комесаријата за избеглице
Закон о управљању миграцијама
Закон о изменама и допунама Закона о избеглицама
Помоћ удружењима - извештаји 2009-2011.
Стамбене потребе избеглица и интерно расељених лица (упитници и обрасци) и упитник за општине/градове
Информације о градовима/општинама
Влада Републике Србије
Кодекс понашања државних службеника
IOM - Uključivanje migracija u nacionalne razvojne strategije
2007-2015 © Комесаријат за избеглице и миграције. Сва права задржана.