Претрага
Обим претраге: Актуелно
Напомена: претраживач разликује ћирилицу и латиницу.
 
  Актуелно
Назад
Уручени уговори о додели монтажних кућа за 49 избегличких породица из БиХ и Хрватске

У Свечаној сали Скупштине града Београда данас су уручени уговори о додели монтажних кућа за 49 избегличких породица из Босне и Херцеговине и Хрватске. Наведена стамбена решења финансирана су донаторским средствима у оквиру трећег потпројекта Регионалног стамбеног пројекта Републике Србије (РСП). Трећи РСП потпројекат се односи само на избеглице са пребавивалиштем на територији Града Београда, а вредан је 13,6 милиона евра. Након данашњег уручења уговора корисницима уводи се извођач радова у посао, следи израда пројекта и постављање монтажних кућа на плацевима корисника.

Ивица Дачић, први потпредседник Владе, министар спољних послова и председник Комисије за координацију процеса трајне интеграције избеглица Владе Републике Србије, нагласио је да се РСП спроводи донаторским средствима, као и да се 235 станова за избеглице у Овчи, у оквиру истог, трећег РСП потпројекта, увелико граде и биће готови пре рока.

"Посебно ми је драго што ће корисници добити куће које ће бити постављене на њихове плацеве и то баш тамо где су одабрали да живе", рекао је министар Дачић.

Како је рекао Синиша Мали, градоначелник Београда, ово је велики дан за све људе који су добили стамбено решење и на овај начин се исправља велика неправда која траје дуже од две деценије.

"Ово је још један доказ да када сви заједно радимо на решавању неког проблема ни резултат не изостане. Драго ми је што могу да кажем да ће се сви корисници којима данас дајемо уговоре до краја године уселити у своје куће", истакао је градоначелник Београда.

Владимир Цуцић, комесар за избеглице и миграције, рекао је да се Регионални стамбени програм захуктао и да се већ увелико виде резулати.

"Постижемо циљ, а то је да најугроженије изебглице коначно добију кров над главом, а избегличко поглавње у региону се затвори на хуман начин. Хвала свима на сарадњи, а посебно свим избгличким породицама на показаном разумевању и стрпљењу", рекао је комесар Цуцић.

Горан Квргић, директор Јединице за управљање пројектом „Истраживање и развој“ д.о.о. Београд, подсетио је да је трећим РСП потпројектом обезбеђено да 656 избегличких породица реши своје стамбено питање и то кроз доделу 235 стамбених јединица у Овчи, 49 монтажних кућа, 303  пакета грађевинског материјала  и 69 сеоских кућа.

Рeгиoнaлни прoгрaм стaмбeнoг збрињaвaњa  зajeднички је вишeгoдишњи прoгрaм Републике Србије, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Републике Хрватске, кojи имa зa циљ дa oбeзбeди трajнa стaмбeнa рeшeњa зa нajугрoжeниjе избeгличке пoрoдице.

Регионални стамбени програм Републике Србије спроводи се уз подршку ОЕБС-а и УНХЦР-а, а финансиран је средствима Европске уније, која је највећи донатор, Сједињених Америчких Држава, Немачке, Италије, Норвешке, Швајцарске, Данске, Турске, Луксембурга, Кипра, Румуније, Чешке, Словачке и Мађарске.

Врх стране - Назад
корисничко име
лозинка

Нисте пријављени.
Линкови
АЗИЛ
Flood Relief
Dnevnik krize
Пружимо им руку
EU podrška upravljanju migracijama
Регионални Стамбени Пројекат
Медији о РСП-у
Изводи из штампе
Статистика
Информатор о раду Комесаријата за избеглице
Закон о управљању миграцијама
Закон о изменама и допунама Закона о избеглицама
Помоћ удружењима - извештаји 2009-2011.
Стамбене потребе избеглица и интерно расељених лица (упитници и обрасци) и упитник за општине/градове
Информације о градовима/општинама
Влада Републике Србије
Кодекс понашања државних службеника
IOM - Uključivanje migracija u nacionalne razvojne strategije
2007-2015 © Комесаријат за избеглице и миграције. Сва права задржана.