Претрага
Обим претраге: Актуелно
Напомена: претраживач разликује ћирилицу и латиницу.
 
  Актуелно
Назад
Постављен камен темељац за изградњу 20 станова за избеглице у Крушевцу, у оквиру другог потпројекта Регионалног стамбеног пројекта Републике Србије

У Крушевцу данас је постављен камен темељац за изградњу 20 станова за избеглице из Босне и Херцеговине и Хрватске, у оквиру другог потпројекта Регионалног стамбеног пројекта Републике Србије (РСП). Изградња ће трајати 11 месеци,  а радове изводи грађевинска фирма „Банковић“.

Након Сремске Митровице где је 17. марта постављен камен темељац за изградњу 40 станова,  ово је друга од укупно девет јединица локалне самоуправе у којима ове године почиње градња станова из другог РСП потпројекта. Градиће се укупно 200 станова, поред Сремске Митровице и Крушевца, градиће се у Параћину, Вршцу, Прокупљу и Бајиној Башти  по 20, у Шапцу и Кикинди по 25 и у Шиду 10 станова. 

Станови у Крушевцу избеглице ће добијати у закуп, са могућношћу каснијег откупа по повлашћеним ценама.

Други РСП потпројекат вредан је више од 13 милиона евра. У оквиру њега планирана је додела укупно 900 стамбених решења кроз четири модела: куповина сеоских кућа (250), изградња станова (200), изградња монтажних кућа (120) и додела пакета грађевинског материјала (250 из РСП фонда и 80 из контрибуције Републике Србије).

Церемонији полагања камена темељца присуствовали су бројни  високи домаћи званичници и представници међународних организација. У име државе Србије прву лопату бетона на камен темељац бацио је први потпредседник Владе, министар спољних послова и  председник Комисије за координацију процеса трајне интеграције избеглица Владе Републике Србије Ивица Дачић.

„Кроз Регионални стамбени програм ми не само што збрињавамо најугроженију категорију избеглца које живе у Србији, већ доприносимо миру и стабилности у нашем региону“, рекао је министар Дачић.

Владимир Цуцић, комесар за избеглице и миграције Републике Србије, истакао је да је до сада доста урађено, али и да је велики посао пред нама.

„Започели смо градњу 235 станова у Овчи,  40 у Сремској Митровици, данас 20 у Крушевцу, ускоро и у осталим планираним општинама. Јуче смо у Београду уручили уговоре за 49 монтажних кућа, а креће и испорука грађевинског материјала за 303 породице.  Наставићемо да радимо истим темпом да коначно решимо питање крова над главом за највећи број породица које више од 25 година чекају ово решење“, рекао је Цуцић.

У име Крушевца, лопату бетона бацио је градоначелник Драги Несторовић. На полагању камена темељца учествовали су представнцици донатора, УНХЦР-а и ОЕБС-а, као и Јединице за управљање пројектом „Истраживање и развој“ д.о.о. Београд.

Рeгиoнaлни прoгрaм стaмбeнoг збрињaвaњa  зajeднички је вишeгoдишњи прoгрaм Републике Србије, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Републике Хрватске, кojи имa зa циљ дa oбeзбeди трajнa стaмбeнa рeшeњa зa нajугрoжeниjе избeгличке пoрoдице у рeгиoну.

Регионални стамбени програм Републике Србије спроводи се уз подршку ОЕБС-а и УНХЦР-а, а финансиран је средствима Европске уније, која је највећи донатор, Сједињених Америчких Држава, Немачке, Италије, Норвешке, Швајцарске, Данске, Турске, Луксембурга, Кипра, Румуније, Чешке, Словачке и Мађарске.

Врх стране - Назад
корисничко име
лозинка

Нисте пријављени.
Линкови
АЗИЛ
Flood Relief
Dnevnik krize
Пружимо им руку
EU podrška upravljanju migracijama
Регионални Стамбени Пројекат
Медији о РСП-у
Изводи из штампе
Статистика
Информатор о раду Комесаријата за избеглице
Закон о управљању миграцијама
Закон о изменама и допунама Закона о избеглицама
Помоћ удружењима - извештаји 2009-2011.
Стамбене потребе избеглица и интерно расељених лица (упитници и обрасци) и упитник за општине/градове
Информације о градовима/општинама
Влада Републике Србије
Кодекс понашања државних службеника
IOM - Uključivanje migracija u nacionalne razvojne strategije
2007-2015 © Комесаријат за избеглице и миграције. Сва права задржана.