Претрага
Обим претраге: Актуелно
Напомена: претраживач разликује ћирилицу и латиницу.
 
  Актуелно
Назад
Постављен камен темељац за изградњу 20 станова за избеглице у Прокупљу, у оквиру другог потпројекта Регионалног стамбеног пројекта Републике Србије

У Прокупљу је данас  постављен камен темељац за изградњу 20 станова за избеглице из Босне и Херцеговине и Хрватске, у оквиру другог потпројекта Регионалног стамбеног пројекта Републике Србије (РСП). Изградња ће трајати 11 месеци,  а радове изводи грађевинска фирма „Банковић“.

Након Сремске Митровице где је 17. марта постављен камен темељац за изградњу 40 станова,  и Крушевца где је 30. марта отворено градилиште за још 20 станова, ово је трећа од укупно девет јединица локалне самоуправе у којима ове године почиње градња станова из другог РСП потпројекта. Градиће се укупно 200 станова. Поред Сремске Митровице, Крушевца и Прокупља градиће се у Параћину, Вршцу и Бајиној Башти  по 20, у Шапцу и Кикинди по 25 и у Шиду 10 станова. 

Станови у Прокупљу избеглице ће добијати у закуп, са могућношћу каснијег откупа по повлашћеним ценама.

Други РСП потпројекат вредан је више од 13 милиона евра. У оквиру њега планирана је додела укупно 900 стамбених решења кроз четири модела: куповина сеоских кућа (250), изградња станова (200), изградња монтажних кућа (120) и додела пакета грађевинског материјала (250 из РСП фонда и 80 из контрибуције Републике Србије).

Церемонији полагања камена темељца присуствовали су бројни  високи домаћи званичници и представници међународних организација. У име државе Србије прву лопату бетона на камен темељац бацио је први потпредседник Владе, министар спољних послова и  председник Комисије за координацију процеса трајне интеграције избеглица Владе Републике Србије Ивица Дачић.

„РСП је велики пројекат који се спроводи у 117 општина. Наглашавам да је овде реч о бесповратним донаторским средствима којима се обезбеђује кров над главом нашим избеглицама који су у Србију дошли 90-тих“, рекао је министар Дачић.
 
Иван Гергинов, помоћник комесара за избеглице и миграције Републике Србије, истакао је да се РСП захуктао.

„Јуче смо у Крушевцу положили камен темељац за 20 станова, а прекјуче у Београду уручили уговоре за 49 монтажних кућа. Започели смо градњу 235 станова у Овчи,  пре две недеље 40 у Сремској Митровици, а ускоро и у осталим планираним општинама. Наставићемо у том правцу“, рекао је Гергинов.

У име Прокупља, лопату бетона бацио је председник општине Александар Симоновић.

Рeгиoнaлни прoгрaм стaмбeнoг збрињaвaњa  зajeднички је вишeгoдишњи прoгрaм Републике Србије, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Републике Хрватске, кojи имa зa циљ дa oбeзбeди трajнa стaмбeнa рeшeњa зa нajугрoжeниjе избeгличке пoрoдице у рeгиoну.

Регионални стамбени програм Републике Србије спроводи се уз подршку ОЕБС-а и УНХЦР-а, а финансиран је средствима Европске уније, која је највећи донатор, Сједињених Америчких Држава, Немачке, Италије, Норвешке, Швајцарске, Данске, Турске, Луксембурга, Кипра, Румуније, Чешке, Словачке и Мађарске.

Врх стране - Назад
корисничко име
лозинка

Нисте пријављени.
Линкови
АЗИЛ
Flood Relief
Dnevnik krize
Пружимо им руку
EU podrška upravljanju migracijama
Регионални Стамбени Пројекат
Медији о РСП-у
Изводи из штампе
Статистика
Информатор о раду Комесаријата за избеглице
Закон о управљању миграцијама
Закон о изменама и допунама Закона о избеглицама
Помоћ удружењима - извештаји 2009-2011.
Стамбене потребе избеглица и интерно расељених лица (упитници и обрасци) и упитник за општине/градове
Информације о градовима/општинама
Влада Републике Србије
Кодекс понашања државних службеника
IOM - Uključivanje migracija u nacionalne razvojne strategije
2007-2015 © Комесаријат за избеглице и миграције. Сва права задржана.