Претрага
Обим претраге: Актуелно
Напомена: претраживач разликује ћирилицу и латиницу.
 
  Актуелно
Назад
Постављен камен темељац за изградњу 20 станова за избеглице у Параћину, у оквиру другог потпројекта Регионалног стамбеног пројекта Републике Србије

У Параћину је данас постављен камен темељац за изградњу 20 станова за избеглице из Босне и Херцеговине и Хрватске, у оквиру другог потпројекта Регионалног стамбеног пројекта Републике Србије (РСП). Радове изводи грађевинска фирма „Градинг“.

Након Сремске Митровице, где је 17. марта постављен камен темељац за изградњу 40 станова, Крушевца, где је 30. марта постављен камен темељац за изградњу 20 станова и Прокупља, где је дан касније свечано положен камен темељац за изградњу такође 20 станова, Параћин је још једна од укупно девет јединица локалне самоуправе у којима ове године почиње градња станова из другог РСП потпројекта. Градиће се укупно 200 станова, поред Сремске Митровице, Крушевца, Прокупља и Параћина и у Вршцу и Бајиној Башти  по 20, у Шапцу и Кикинди по 25 и у Шиду 10 станова.

Станове у Параћину избеглице ће добијати у закуп, са могућношћу каснијег откупа по повлашћеним ценама.

Други РСП потпројекат вредан је више од 13 милиона евра. У оквиру њега планирана је додела укупно 900 стамбених решења кроз четири модела: куповина сеоских кућа (250), изградња станова (200), изградња монтажних кућа (120) и додела пакета грађевинског материјала (250 из РСП фонда и 80 из контрибуције Републике Србије).

У име државе Србије прву лопату бетона на камен темељац бацио је први потпредседник Владе, министар спољних послова и  председник Комисије за координацију процеса трајне интеграције избеглица Владе Републике Србије Ивица Дачић.

„Последице ратних дешавања у Србији се и данас осећају. Иако уз помоћ међународне заједнице већ више од 20 година настојимо да пружимо одржива решења и отклонимо последице ових немилих догађаја, размере проблема довеле су до тога да у 21. веку и даље на својој територији имамо у статусу близу 30.000 избеглица којима су у државама порекла ускраћена нека од основних права, укључујући неометан приступ имовини. Са великим задовољством сам данас овде на полагању још једног камена темељца и ово је још један значајан корак у спровођењу РСП-а“, рекао је министар Дачић.

Владимир Цуцић, комесар за избеглице и миграције Републике Србије, истакао је да је реализација Програма дуг процес, који није увек био лак, али за све који су укључени у тај процес нема лепшег осећаја него видети конкретне резултате и радост на лицима корисника.

„Хвала и локалним самоуправама које су препознале потребе избеглица и помажу нам да РСП заживи у пуној снази и како је планирано. Хвала донаторима, а највише хвала корисницима на стрпљењу“, рекао је Цуцић.

Лопату бетона бацили су и Бојан Стевић, државни секретар у Министарству државне управе и локалне самоуправе, Горан Квргић, директор Јединице за управљање пројектом „Истраживање и развој“ д.о.о. Београд и Драган Митић, председник Скупштине општине Параћин.

Рeгиoнaлни стамбени прoгрaм је зajeднички је вишeгoдишњи прoгрaм Републике Србије, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Републике Хрватске, кojи имa зa циљ дa oбeзбeди трajнa стaмбeнa рeшeњa зa нajугрoжeниjе избeгличке пoрoдице у рeгиoну.

Регионални стамбени програм Републике Србије спроводи се уз подршку ОЕБС-а и УНХЦР-а, а финансиран је средствима Европске уније, која је највећи донатор, Сједињених Америчких Држава, Немачке, Италије, Норвешке, Швајцарске, Данске, Турске, Луксембурга, Кипра, Румуније, Чешке, Словачке и Мађарске.

Врх стране - Назад
корисничко име
лозинка

Нисте пријављени.
Линкови
АЗИЛ
Flood Relief
Dnevnik krize
Пружимо им руку
EU podrška upravljanju migracijama
Регионални Стамбени Пројекат
Медији о РСП-у
Изводи из штампе
Статистика
Информатор о раду Комесаријата за избеглице
Закон о управљању миграцијама
Закон о изменама и допунама Закона о избеглицама
Помоћ удружењима - извештаји 2009-2011.
Стамбене потребе избеглица и интерно расељених лица (упитници и обрасци) и упитник за општине/градове
Информације о градовима/општинама
Влада Републике Србије
Кодекс понашања државних службеника
IOM - Uključivanje migracija u nacionalne razvojne strategije
2007-2015 © Комесаријат за избеглице и миграције. Сва права задржана.