Претрага
Обим претраге: Актуелно
Напомена: претраживач разликује ћирилицу и латиницу.
 
  Актуелно
Назад
Постављен камен темељац за зграду од 20 станова у Вршцу

У Вршцу је 21.4.2017.  постављен камен темељац за изградњу 20 станова за избеглице из Босне и Херцеговине и Хрватске, у оквиру другог потпројекта Регионалног стамбеног пројекта Републике Србије (РСП). Изградња ће трајати 11 месеци,  а радове изводи грађевинско предузеће „Градинг д.о.о“ Параћин.

Након Сремске Митровице где је 17. марта постављен камен темељац за изградњу 40 станова, затим Крушевца, Прокупља и Параћина где је започета градња зграда са по 20 станова,  ово је пета од укупно девет јединица локалне самоуправе у којима ове године почиње градња станова из потпројета 2 РСП. Градиће се укупно 200 стамбених јединица. Преостало је још да градња започне у  Бајиној Башти (20), Шапцу и Кикинди (по 25) и у Шиду 10 станова. 

Станове у Вршцу избеглице ће добијати у закуп, са могућношћу каснијег откупа по повлашћеним ценама.

Потпројекат 2 РСП вредан је више од 13 милиона евра. У оквиру њега планирана је додела укупно 900 стамбених решења кроз четири модела: куповина сеоских кућа (250), изградња станова (200), изградња монтажних кућа (120) и додела пакета грађевинског материјала (250 из РСП фонда и 80 из контрибуције Републике Србије).

 

Церемонији полагања камена темељца присуствовали су бројни званичници, новинари и корисници. У име државе Србије прву лопату бетона на камен темељац бацио је први потпредседник Владе Републике Србије, министар спољних послова и  председник Комисије за координацију процеса трајне интеграције избеглица Владе Републике Србије Ивица Дачић.

„Успех Регионалног стамбеног програма и подизање његове видљивости, допринеће да се овакав вид решавања проблема расељења генерално препозна као пример добре праксе који би могао да подстакне примену сличних модела у ситуацијама дуготрајног расељења у свету. Зато желим да нагласим да Регионални стамбени програм показује да посвећеним радом и сарадњом можемо да решавамо отворена питања из прошлости, допринесемо процесу помирења и омогућимо пут ка бољим и садржајнијим билатералним односима и сарадњи у региону у будућности“, рекао је министар Дачић.

По лопату на камен темељац бацили су и Владимир Цуцић, комесар за избеглице и миграције Републике Србије, Иван Бошњак, државни секретар у Министарству за државну управу и локалну самоуправу, градоначелница Вршца Драгана Митровић, његова екселенција Андреа Орицио, амбасадор ОЕБС-а у Републици Србији и Горан Квргић, директор Јединице за управљање пројектима у јавном сектору д.о.о. Београд.

Врх стране - Назад
корисничко име
лозинка

Нисте пријављени.
Линкови
АЗИЛ
Flood Relief
Dnevnik krize
Пружимо им руку
EU podrška upravljanju migracijama
Регионални Стамбени Пројекат
Медији о РСП-у
Изводи из штампе
Статистика
Информатор о раду Комесаријата за избеглице
Закон о управљању миграцијама
Закон о изменама и допунама Закона о избеглицама
Помоћ удружењима - извештаји 2009-2011.
Стамбене потребе избеглица и интерно расељених лица (упитници и обрасци) и упитник за општине/градове
Информације о градовима/општинама
Влада Републике Србије
Кодекс понашања државних службеника
IOM - Uključivanje migracija u nacionalne razvojne strategije
2007-2015 © Комесаријат за избеглице и миграције. Сва права задржана.