Претрага
Обим претраге: Актуелно
Напомена: претраживач разликује ћирилицу и латиницу.
 
  Актуелно
Назад
Скупштина донатора Регионалног стамбеног програма у Београду одобрила осми потпројекат вредан 19, 9 милиона евра

На четрнаестој Скупштини донатора Регионалног стамбеног програма (РСП), који се спроводи у четири земље региона с циљем да се стамбено збрину најугоженије избегличке породице из Хрватске и Босне и Херцеговине, Србији је одобрен осми потпројекат вредан 19,9 милиона евра,   којим ће се финансирати додела 938 стамбених решења (358 станова, 30 монтажних кућа, 250 пакета грађевинског материјала и 300 сеоских кућа).

РСП је у Србији почео да се спроводи крајем 2013. године. Избегличким породицама обезбеђује се четири типа стамбених решења (станови, монтажне куће, сеоска домаћинства и пакети грађевинског материјала). Србији је, не рачунајући ову најновију донацију, до сада одобрено 103,5 милиона евра донаторских средстава за  реализацију око 5.000 стамбених решења за најугроженије избегличке породице.

Ивица Дачић, први потпредседник Владе, министар спољних послова и председник Комисије за координацију процеса трајне интеграције избеглица Владе Републике Србије, захвалио се донаторима и нагласио да је Регионални стамбени програм тренутно једно од највећих градилишта у Србији и региону.

„Верујем да више нико нема дилему да ћемо Програм успешно спровести. Одобрење осмог потпројекта је одлична вест која нас подстиче да наставимо са иплементацијом овог програма и показује да донатори и даље препознају потребе избегица у Србији“, рекао је Дачић.

 

Министарка без портфеља задужена за европске интеграције Јадранка Јоксимовић нагласила је да је кроз Регионални стамбени програм доста тога урађено, али да може још више да се уради у сарадњи са партнерима.

„Ја сам и национални ИПА координатор и кад разговарамо о ових додатних скоро 20 милиона евра за РСП лобираћемо да се они издвоје из вишекорисничке ИПЕ, јер је наша национална већ умањена за десет милиона евра намењених решавању мигрантске кризе“, рекла је Јоксимовић.

Оскар Бенедикт, представник највећег донатора, Европске уније, нагласио је да РСП представља вредности Европе, а то су солидарност, сарадња и помирење. Кајл Скат, амбасадор САД, другог по величини донатора РСП, најавио је да ће САД доделити Фонду РСП додатна значајна средства, иако није био у могућности да  каже тачан износ. Немачки амбасадор Аксел Дитман рекао је да је срећан што ће у 2017. години број стамбених решења за избеглице кроз РСП у региону бити 3.000 и што ће тај тренд да се настави. 

Присутнима су се обратили и Андреа Орицио, амбасадор ОЕБС-а у Србији и Ан Кристин Ериксон испред УНХЦР-а, као и Стефан Селен испред Развојне банке Савета Европе.

 

Рeгиoнaлни стамбени прoгрaм је зajeднички је вишeгoдишњи прoгрaм Републике Србије, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Републике Хрватске, кojи имa зa циљ дa oбeзбeди трajнa стaмбeнa рeшeњa зa нajугрoжeниjе избeгличке пoрoдице у рeгиoну. Регионални стамбени програм спроводи се уз подршку ОЕБС-а и УНХЦР-а, а финансиран је средствима Европске уније, која је највећи донатор, Сједињених Америчких Држава, Немачке, Италије, Норвешке, Швајцарске, Данске, Турске, Луксембурга, Кипра, Румуније, Чешке, Словачке и Мађарске.

Врх стране - Назад
корисничко име
лозинка

Нисте пријављени.
Линкови
АЗИЛ
Flood Relief
Dnevnik krize
Пружимо им руку
EU podrška upravljanju migracijama
Регионални Стамбени Пројекат
Медији о РСП-у
Изводи из штампе
Статистика
Информатор о раду Комесаријата за избеглице
Закон о управљању миграцијама
Закон о изменама и допунама Закона о избеглицама
Помоћ удружењима - извештаји 2009-2011.
Стамбене потребе избеглица и интерно расељених лица (упитници и обрасци) и упитник за општине/градове
Информације о градовима/општинама
Влада Републике Србије
Кодекс понашања државних службеника
IOM - Uključivanje migracija u nacionalne razvojne strategije
2007-2015 © Комесаријат за избеглице и миграције. Сва права задржана.