Претрага
Обим претраге: Актуелно
Напомена: претраживач разликује ћирилицу и латиницу.
 
  Актуелно
Назад
Мигранти кренули у ОШ „Јован Ристић“ у Борчи

Запослени Комесаријата за избеглице и миграције испратили су данас 12 деце миграната која похађају наставу у ОШ „Јован Ристић“ у Борчи.

Сва деца из ЦА „Крњача“ добила су од УНИЦЕФ-а школске ранчеве са прибором за учење, као и деца из социјално угрожених породица.

Стручно упутство за укључивање ученика избеглица/тражилаца азила у систем образовања и васпитања, које је припремило Министарство просвете, науке и технолошког развоја, омогућило је да се системски припреми улазак све деце миграната, њих 645,  у систем основног образовања и васпитања које је законом прописано као обавезно и бесплатно. Ученици ће похађати школе на територији 17 општина где се налазе прихватни и центри за азил у свим деловима Србије, а наставници у школама где су распоређени већ су похађали обуку за примену Стручног упутства.

Основна школа „Јован Ристић“ већ је учествовала у многим пројектима, али је кроз  пројекат  „Подршка ученицима избеглицама/мигрантима на територији  Републике Србије“ у току прошле школске године образовала седам дечака узраста од 13 до 15 година из Авганистана, а од марта 2017. године. 13 ученика од 7 до 17 година. Са сјајним искуством које има, ове школске године уписује 12 ученика и ученица из Авганистана који ће похађати наставу од 4. до 8. разреда.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић, помоћница за предшколско и основно образовање министра просвете, науке и технолошког развоја Весна Недељковић, директор канцеларије УНИЦЕФ-а у Србији Мишел Сен Ло и шеф Представништва УНХЦР-а у Србији, Ханс Фридрих Шодер, посетили су јутрос ову основну школу и пожелели мигрантима срећан почетак школовања.

Врх стране - Назад
корисничко име
лозинка

Нисте пријављени.
Линкови
АЗИЛ
Flood Relief
Dnevnik krize
Пружимо им руку
EU podrška upravljanju migracijama
Регионални Стамбени Пројекат
Медији о РСП-у
Изводи из штампе
Статистика
Информатор о раду Комесаријата за избеглице
Закон о управљању миграцијама
Закон о изменама и допунама Закона о избеглицама
Помоћ удружењима - извештаји 2009-2011.
Стамбене потребе избеглица и интерно расељених лица (упитници и обрасци) и упитник за општине/градове
Информације о градовима/општинама
Влада Републике Србије
Кодекс понашања државних службеника
IOM - Uključivanje migracija u nacionalne razvojne strategije
2007-2015 © Комесаријат за избеглице и миграције. Сва права задржана.