Претрага
Обим претраге: Актуелно
Напомена: претраживач разликује ћирилицу и латиницу.
 
  Актуелно
Назад
Ту – где и треба да будемо

Запослени у Комесаријату за избеглице и миграције Републике Србије боравили су на Косову и Метохији од 20. до 22. 09. 2017.  Обишли смо православне српске средњовековне манастире и посетили историјски Газиместан на ком се 1389. године одиграла Косовска битка.

Носећи скромну пимоћ малобројним монахињама и монасима, обишли смо манастире Бањска, Соколица, Пећку Патријаршију, Високе Дечане, Грачаницу у друга светилишта од непроцењиве духовно-културно-историјске вредности.

На свим тим местима  дочекивани смо срдачно и домаћински, а испраћани са жељом да се поново видимо. У локалној цркви у Ораховцу и у енклави око ње, не широј од 300 метара унаоколо, примљени смо са одушевљењем. Пријатељско лице ту је реткост за локално становништво,  а безбедност таква да ни сахране преминулих не могу да обављају ван тог круга од 300 метара. Део црквеног дворишта морао је, због тога, да буде претворен  у гробље.

Изолација је свакодневица и других цркава и манастира православне српске духовности на Косову и Метохији: манастир Соколица је у потпуном окружењу албанских села; Пећку Патријаршију опасују високи зидови испред којих је прилазни пут и рампа са чуварима; Високе Дечане  чувају припадници КФОР-а, а бодљикава жица постављена је изнад улаза у манастир Грачаница.  Унутар светиња, свему томе упркос, провејава исто наглашено осећање одговорности и посвећености у очувању историјског сећања на славне корене, потребно данашњим, а још више будућим, генерацијама.

Врх стране - Назад
корисничко име
лозинка

Нисте пријављени.
Линкови
АЗИЛ
Flood Relief
Dnevnik krize
Пружимо им руку
EU podrška upravljanju migracijama
Регионални Стамбени Пројекат
Медији о РСП-у
Изводи из штампе
Статистика
Информатор о раду Комесаријата за избеглице
Закон о управљању миграцијама
Закон о изменама и допунама Закона о избеглицама
Помоћ удружењима - извештаји 2009-2011.
Стамбене потребе избеглица и интерно расељених лица (упитници и обрасци) и упитник за општине/градове
Информације о градовима/општинама
Влада Републике Србије
Кодекс понашања државних службеника
IOM - Uključivanje migracija u nacionalne razvojne strategije
2007-2015 © Комесаријат за избеглице и миграције. Сва права задржана.