Претрага
Обим претраге: Актуелно
Напомена: претраживач разликује ћирилицу и латиницу.
 
  Актуелно
Назад
Стилијанидис: Још четири милиона евра подршке ЕУ за мигранте у Србији

Европска унија ће са још четири милиона евра помоћи хуманитарне пројекте намењене мигрантима у Србији, најавио је европски комесар за хуманитарну помоћ и управљање у ванредним ситуацијама Христос Стилијанидис. Он је заједно са министром одбране Александром Вулином и  комесаром за избеглице и миграције Владимиром Цуцићем, обишао Прихватни центар за мигранте у Обреновцу, чију је обнову финансирала Европска комисија.

“Са четири милиона евра помоћи ћемо образовање миграната, обезбедити храну, заштиту и све друго што им буде било потребно, а након тог износа укупна помоћ која долази из Европске уније износи 25 милиона евра”, рекао је европски комесар.

Стилијанидис је напоменуо да је од хуманитарне помоћи помогнута обнова 11 прихватних центара, као што је центар у Обреновцу.

“Од почетка избијања мигрантске кризе помоћ Европске уније Србији износи укупно 80 милиона евра”, нагласио је Стилијанидис.

Он је похвалио напоре Владе Србије да обезбеде да се деца мигранти интегришу у редован образовни систем у Србији и најавио да ће ЕУ наставити да подржава неформално образовање у прихватним центрима за оне који су ван формалног система али ће обезбедити и превоз до школе јер образовање није луксуз већ основна потреба, наводи се у сапштењу.

Министар Вулин је захвалио Стилијанидису на помоћи и подршци коју је пружао Србији.

“Увек смо с његове стране имали разумевање за ситуацију у којој се налазимо, без обзира што Србија није чланица Европске уније, он се према нама увек понашао као да јесмо и зато желим да се захвалим човеку и пријатељу који никада није пропустио да буде уз Србију када нам је било тешко”, рекао је Вулин и подсетио да је у Србији тренутно око 4.000 миграната и највећи број њих је смештен у прихватне центре.

Министар Вулин је додао да то значи да су они збринути, заштићени и да имају медицинску и правну заштиту, приступ образовању и азилном систему.

Врх стране - Назад
корисничко име
лозинка

Нисте пријављени.
Линкови
АЗИЛ
Flood Relief
Dnevnik krize
Пружимо им руку
EU podrška upravljanju migracijama
Регионални Стамбени Пројекат
Медији о РСП-у
Изводи из штампе
Статистика
Информатор о раду Комесаријата за избеглице
Закон о управљању миграцијама
Закон о изменама и допунама Закона о избеглицама
Помоћ удружењима - извештаји 2009-2011.
Стамбене потребе избеглица и интерно расељених лица (упитници и обрасци) и упитник за општине/градове
Информације о градовима/општинама
Влада Републике Србије
Кодекс понашања државних службеника
IOM - Uključivanje migracija u nacionalne razvojne strategije
2007-2015 © Комесаријат за избеглице и миграције. Сва права задржана.