Претрага
Обим претраге: Актуелно
Напомена: претраживач разликује ћирилицу и латиницу.
 
  Актуелно
Назад
У Кладову одржан 13. радни састанак повереника за избеглице и миграције

У организацији Комесаријата за избеглице и миграције Републике Србије и уз подршку Банке за развој Савета Европе,  у Кладову је од 6. до 8. новембра 2017. године одржан 13. радни састанак повереника за избеглице и миграције. Централна тема био је Регионални стамбени програм - напредак у реализацији и рокови за имплементацију  РСП.  Другог дана одржани су радни састанци  посвећени азилу и раду повереника на Косову и Метохији. 

Скупу је присуствовало више од 450 учесника, међу којима бројни гости из региона (Хрватске, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Македоније) представници међународних организација, институција и амбасада (Делегације Европске уније у Србији, Банке за развој Савета Европе, амбасаде САД, УНХЦР, ОЕБС, ИОМ, ДРЦ, УНДП...), Министарства за државну управу и локалну самоуправу и Општине Кладово.

Пре свечаног отварања приказан је филм о активностима Комесаријата за избеглице и миграције током 2017. године, како у области бриге о мигрантима (азил), затварања колективних центара  и збрињавања избеглица из Босне и Херцеговине и Хрватске  кроз РСП (уз приказ напретка Програма у региону), тако и активностима на пољу реадмисије, рада Комисије за нестала лица и повереника на Косову и Метохији.  

Отварајући 13. радни састанак, комесар за избеглице и миграције Владимир Цуцић је замолио  поверенике и остале  укључене у РСП да се максимално ангажују да се новац опредељен од донатора за стамбено збрињавање избеглица утроши и да се сви који су у потреби стамбено збрину, посебно истичући да су нам рокови ограничени.

„Захваљујем се донаторима, пре свих Европској унији, која  је  не само највећи донатор за РСП већ и  веома значајна средства даје за област азила и рада са мигрантима“, рекао је комесар Цуцић.

Испред Делегације Европске уније у Србији, скупу се обратила Бригит Кухар.

„Ваша контрибуција је већа него што је додела општинског земљишта или избор корисника. Ваша контрибуција је у интеграцији избеглица у локалне заједнице на чему вам се захваљујем“, рекла је Кухар обраћајући се повереницима у великој сали Дома културе у Кладову.

Председник општине Кладово Радисав Чучулановић  нагласио је да су „очи оних који су без дома упрте у вас“ и пожелео да се посао око збрињавања избеглица што пре заврши.  Радован Арежина, испред Министарства за државну управу и локалну самоуправу, поручио је окупљеним повереницима да ће пренети министру Ружићу проблем са великим бројем реферата које имају поједини повереници.

Мелита Михајловска из Банке за развој Савета Европе рекла је да је Србија највећи корисник РСП, да одобрена новчана средства донатора треба искористити у наредне три и по године, и да Србија у том послу није сама већ да ће имати максималну подршку ЦЕБ-а и других међународних институција укључених у РСП.

Скупу су се обратили и бројни други учесници: Сем Хили испред Амбасаде САД, Јан Луенебург (ОЕБС), Андреј Казаков (УНХЦР), Душан Козарев (Канцеларија за Косово и Метохију), Нина Мишковић (БиХ), Давор Чордаш (Република Српска), Жељко Божић (Хрватска) представник Федерације БиХ и други.

Током другог радног дана, у оквиру пројекта Подршка систему управљања миграцијама у Републици Србији, који финансира Државни секретаријат за миграције (СЕМ) Швајцарске Конфедерације, и уз додатну подршку Данског савета за миграције, организован је паралелни догађај регионалног карактера посвећен размени искустава из области азила.

Догађај је окупио званичнике који се баве питањима азила и миграција из Босне и Херцеговине, Хрватске, Македоније и Србије који су разменили искуства, моделе добре праксе у прихвату миграната и тражилаца азила. Разматрани су, такође, главни изазови, као и последњи трендови и статистике о броју миграната и тражилаца азила.

Врх стране - Назад
корисничко име
лозинка

Нисте пријављени.
Линкови
АЗИЛ
Flood Relief
Dnevnik krize
Пружимо им руку
EU podrška upravljanju migracijama
Регионални Стамбени Пројекат
Медији о РСП-у
Изводи из штампе
Статистика
Информатор о раду Комесаријата за избеглице
Закон о управљању миграцијама
Закон о изменама и допунама Закона о избеглицама
Помоћ удружењима - извештаји 2009-2011.
Стамбене потребе избеглица и интерно расељених лица (упитници и обрасци) и упитник за општине/градове
Информације о градовима/општинама
Влада Републике Србије
Кодекс понашања државних службеника
IOM - Uključivanje migracija u nacionalne razvojne strategije
2007-2015 © Комесаријат за избеглице и миграције. Сва права задржана.