Претрага
Обим претраге: Актуелно
Напомена: претраживач разликује ћирилицу и латиницу.
 
  Актуелно
Назад
Обележен Дан дечијих права конференцијом "Подршка деци и породицама у избегличкој кризи"

Поводом Светског дана дечијих права, у београдском хотелу "Кристал" одржана је конференција "Подршка деци и породицама у избегличкој кризи" у организацији СОС Дечија села Србија. Комесар за избеглице и миграције Владимир Цуцић учествовао је на конференцији и у свом излагању истакао значај умрежавања и сарадње владиног, невладиног сектора и свих релевантних организација и институција како би се адекавтно одговорило на потребе избеглица.

"Добро што су и међународна и домаћа јавност високо оцениле однос Србије према избеглицама, али  је много важније како су Србију оценили оних милион људи који су прошли кроз нашу државу. Гарантујем да сада у свету имамо милион амбасадора који ће рећи "Србија је добра земља, тамо су нас третирали као људе, а не као животиње", рекао је Цуцић.

Конференцију је отворио министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић истакавши да је Србија, као друштвено одговорна држава, предузела неопходне мере да услови живота у којима бораве све избеглице, а посебно деца и малолетници без пратње буду на највишем нивоу.

"Током  избегличке кризе кроз Србију је прошло око милион људи, међу којима су била и деца, а 350 избегличке деце тренутно борави и школује се у нашој земљи",изјавио је министар Ђорђевић.

Министар је додао да Србија посвећује посебну пажњу како би се осим права на предшколско и школско образовање избегличкој деци обезбедили услови за нормално детињство и одрастање које им је ускраћено у земљама порекла.

"Добили смо велике похвале за наш однос према избеглицама и то нас радује, али нас и обавезује да будемо бар на истом нивоу", рекао је Ђорђевић.

Скупу се обратио и директор УНИЦЕФ-а у Србији Мишел Сен Ло изјавивши да је око 15 милиона људи у свету, међу којима су и деца, у потрази за уточиштем и новим домом и да је на свима задатак да им пружамо подршку и обезбедимо услове за бољи и сигурнији живот.

У име Фондације СОС Дечија села присутне је поздравила председница Управог одбора Невена Чаловска истакавши да је за време избегличке кризе та фондација основала програм Ургентна помоћ избеглицама с циљем да се деци без родитеља пруже сигурност и комфор.

Врх стране - Назад
корисничко име
лозинка

Нисте пријављени.
Линкови
АЗИЛ
Flood Relief
Dnevnik krize
Пружимо им руку
EU podrška upravljanju migracijama
Регионални Стамбени Пројекат
Медији о РСП-у
Изводи из штампе
Статистика
Информатор о раду Комесаријата за избеглице
Закон о управљању миграцијама
Закон о изменама и допунама Закона о избеглицама
Помоћ удружењима - извештаји 2009-2011.
Стамбене потребе избеглица и интерно расељених лица (упитници и обрасци) и упитник за општине/градове
Информације о градовима/општинама
Влада Републике Србије
Кодекс понашања државних службеника
IOM - Uključivanje migracija u nacionalne razvojne strategije
2007-2015 © Комесаријат за избеглице и миграције. Сва права задржана.