Претрага
Обим претраге: Актуелно
Напомена: претраживач разликује ћирилицу и латиницу.
 
  Актуелно
Назад
Нови резервоар у Прешеву за грађане и мигранте

У Прешеву је пуштен у рад нови резервоар за воду, капацитета 1.000 кубних метара, као и обновљени резервоар капацитета 500 кубних метара, чиме се капацитет пијаће воде повећао чак три пута. 

Свечаном пуштању у рад резервоара присуствовали су министар Бранко Ружић, амбасадор САД Кајл Скот, Комесар за избеглице Владимир Цуцић и председник општине Прешево Шћиприм Арифи.

Комесар Цуцић осврнуо се на сам почетак мигрантке кризе када су мигранте у другим земљама дочекале бодљикаве жице, док је баш у Прешеву полицајац држао у наручју дете из Сирије и та је слика обишла свет. Истакао је да током првог снажног налета миграната није било довољно воде ни за локално становништво, али су грађани Прешева несебично делили воду са мигрантима.

Изградњу новог и реновирање старог резервоара заједно су финансирали УСАИД, УНДП и Комесаријат за избеглице и миграције Републике Србије, као и општина Прешево и Влада Јапана.

"Прешево је поднело велико бреме миграционог притиска и локална инфраструктура је додатно амортизована због тога. Локално становништво, као и цела Србија, показали су велику солидарност с мигрантима, упркос страху да ће оволики њихов прилив угрозити локални развој", рекао је Ружић.

Министар је истакао да се удруженим снагама државе, локалне самоуправе и донатора може унапредити живот грађана у свакој општини у Србији.

Амерички амбасадор у Србији Кајл Скот рекао је да је "америчка влада обезбедила 1,3 милиона долара како би помогла опоравак општина које су највише погођене мигрантском кризом и како би подржала њихов одрживи развој".

Пројекат унапређења водоснабдевања и комуналних услуга реализован је за мање од годину дана и обезбеђује дугорочно и поуздано водоснабдевање за становнике Прешева и мигранте који бораве у прихватном центру.

Врх стране - Назад
корисничко име
лозинка

Нисте пријављени.
Линкови
АЗИЛ
Flood Relief
Dnevnik krize
Пружимо им руку
EU podrška upravljanju migracijama
Регионални Стамбени Пројекат
Медији о РСП-у
Изводи из штампе
Статистика
Информатор о раду Комесаријата за избеглице
Закон о управљању миграцијама
Закон о изменама и допунама Закона о избеглицама
Помоћ удружењима - извештаји 2009-2011.
Стамбене потребе избеглица и интерно расељених лица (упитници и обрасци) и упитник за општине/градове
Информације о градовима/општинама
Влада Републике Србије
Кодекс понашања државних службеника
IOM - Uključivanje migracija u nacionalne razvojne strategije
2007-2015 © Комесаријат за избеглице и миграције. Сва права задржана.