Претрага
Обим претраге: Актуелно
Напомена: претраживач разликује ћирилицу и латиницу.
 
  Актуелно
Назад
Међународни дан миграната

Међународни дан миграната, 18. децембар, Комесаријат за избеглице и миграције дочекује са значајно унапређеним капацитетима за прихват, смештај и управљање миграцијама: у пет сталних центара за азил и 13 прихватних центара широм Србије смештено је 4.200 миграната, већином породица са децом, док је капацитет обезбеђен за 6.000 људи, у складу са обавезом коју је Србија  преузела у тренутку затварања западнобалканске руте.

Од септембра ове године, у сарадњи са Министарством просвете, науке и технолошког развоја, више од 500 деце миграната школског узраста укључено је у школски систем Србије, док се у центрима, у сарадњи са међународним и невладиним  организацијама обављају едукативне, креативне, спортске и друге  активности које имају за циљ да квалитетно организују време које мигранти  проводе у Србији док чекају да наставе пут, што  је за већину њих и даље главни циљ.

Од избијања мигрантске кризе јуна 2015. године, кроз Србију је прошло више од милион људи за које смо сигурни да су данас најбољи амбасадори наше земље у земљaма њихове крајње дестинације.

За све ово време, држава Србија  и њени грађани показали су изразит степен солидарности и хуманости према мигрантима, као и одговорности  у испуњавању својих задатака и обавеза, ангажујући неопходне људске, финансијске, инфраструктурне и друге ресурсе.

Овом приликом захваљујемо се на подршци, пре свих, Европској унији која је од почетка повећаног прилива миграната на територији Републике Србије као највећи донатор пружила изузетно значајну директну помоћ институцијама задуженим за управљање миграцијама, као и билатералним донаторима, невладином сектору, имплемент партнерима и онима који су препознали потребе и помогли локалним заједницама које су у највећој мери поднеле бреме мигрантске кризе.

Србија је решена у намери да преузме још активнију партнерску улогу у решавању мигрантског питања, уз инсистирање да будемо део јединственог европског решења, посебно кад је реч о реадмисији миграната у земље порекла.

На Међународни дан миграната подсећамо  да Република Србије и даље збрињава велики број избеглица из бивших СФРЈ република, интерно расељена лица са Косова и Метохије, повратнике по споразуму о реадмисији и друге рањиве категорије друштва.

Услед распада бивше СФРЈ и конфликата који су уследили деведесетих година прошлог века, дошло је до тога да у Србији потражи уточиште више од 800.000 избеглица из бивших република и интерно расељених лица са Косова и Метохије. Данас је у Републици Србији евидентирано  201.047 интерно расељених  док је укупан број лица са избегличким статусом  27.802 (19.032из Хрватске и 8.764 из Босне и Херцеговине).

Врх стране - Назад
корисничко име
лозинка

Нисте пријављени.
Линкови
АЗИЛ
Flood Relief
Dnevnik krize
Пружимо им руку
EU podrška upravljanju migracijama
Регионални Стамбени Пројекат
Медији о РСП-у
Изводи из штампе
Статистика
Информатор о раду Комесаријата за избеглице
Закон о управљању миграцијама
Закон о изменама и допунама Закона о избеглицама
Помоћ удружењима - извештаји 2009-2011.
Стамбене потребе избеглица и интерно расељених лица (упитници и обрасци) и упитник за општине/градове
Информације о градовима/општинама
Влада Републике Србије
Кодекс понашања државних службеника
IOM - Uključivanje migracija u nacionalne razvojne strategije
2007-2015 © Комесаријат за избеглице и миграције. Сва права задржана.