Претрага
Обим претраге: Актуелно
Напомена: претраживач разликује ћирилицу и латиницу.
 
  Актуелно
Назад
У насељу Овча уручени кључеви за 235 станова избегличким породицама

У београдском насељу Овча данас су уручени кључеви за 235 станова избегличким породицама из Босне и Херцеговине и Хрватске, које имају пребивалиште на територији града Београда. Станови су изграђени у оквиру трећег потпројекта Регионалног стамбеног програма (РСП).

Вредност пројекта је 9,8 милиона евра. Од те суме 5,4 милиона евра за изградњу ових станова обезбеђено је из донаторског Фонда Регионалног стамбеног програма, чији је највећи донатор Европска унија, док је остало обезбедио Град Београд. Градња станова је започела у септембру 2016. године, извођач радова био је "Златибор градња", а пројектовање и надзор над извођењем обавио је Саобраћајни институт ЦИП.

Комесаријат за избеглице и миграције Републике Србије, као водећа институција, спроводи Регионални стамбени програм у Србији. У овом тренутку истовремено се имплементира шест потпројеката. До сада је, кроз РСП, у Србији кров над главом обезбеђен за 1831. породицу.

Церемонији уручивања кључева  присуствовали су бројни угледни званичници из Србије, представници донатора, страних амбасада, међународних организација и партнерских земаља из региона. Окупљеним породицама, које су дуго чекале свој кров над главом, обратили су се први потпредседник Владе Републике Србије, министар спољних послова и  председник Комисије за координацију процеса трајне интеграције избеглица Владе Републике Србије Ивица Дачић, комесар за избеглице и миграције Владимир Цуцић,  а у име највећег донатора заменица шефа Делегације Европске уније у Србији Матеја Норчич Штамцар. У име Града Београда говорила је Наташа Станисављевић, градска секретарка за социјалну заштиту. Скупу су се обратили и Давор Чордаш, министар за избјеглице и расељена лица Републике Српске, Курт Донели, заменик амбасадора  Сједињених америчких држава, Василис Петридес, у име Банке за развој Савета Европе, Џозеф Мелот, заменик шефа Мисије ОЕБС у Србији, Ханс Шодер , шеф Представништва УНХЦР-а  у Србији и корисница Александра Стијеља.

Министар Дачић је подсетио да је камен темељац за ове станове поставио у септембру 2016.  године и  и да су објекти завршени у року. Додао је да Србија улаже напоре, и наставиће то да чини, да пронађе и обезбеди трајна решења за избеглице које су ’90-их година прошлог века напустиле домове широм бивше Југославије и решиле да остану у Србији.

"Србија је свесна чињенице да су за решавање овако тешких питања потребни и време и искрена посвећеност, да је неопходна сарадња држава порекла и прихвата, као и спремност да се за сва отворена питања пронађу правична и одржива решења", додао је и изразио захвалност на подршци Комесаријату за избеглице и миграције Србије, и међународним партнерима - ЕУ, УНХЦР, ОЕБС, као и многобројним билатералним донаторима.

Комесар за избеглице и миграције Владимир Цуцић је рекао да је ово радостан дан за све.

"Дуго сте чекали овај дан, предуго. Сада је он дошао, дан када ће ваше име бити на вашим вратима. Желим вам дуг, здрав и срећан живот под новим кровом" рекао је комесар Цуцућ обраћајући се окупљеним корисницима којих је било више од шест стотина. 

Секретарка за социјалну заштиту Града Београда Наташа Станисављевић рекла је да је Град Београд у збрињавање избеглица уложило већ осам милиона евра што је обезбедило кров над главом за 925 породица.

Матеја Норчич Штамцар, заменица шефа делегације ЕУ у Србији, подсетила је да је ЕУ као највећи донатор издвојила више од 230 милиона евра за стамбено збрињавање избеглица у оквиру Регионалног стамбеног програма.
Након обраћања говорника, уследило је свечано уручивање кључева корисницима.

Врх стране - Назад
корисничко име
лозинка

Нисте пријављени.
Линкови
АЗИЛ
Flood Relief
Dnevnik krize
Пружимо им руку
EU podrška upravljanju migracijama
Регионални Стамбени Пројекат
Медији о РСП-у
Изводи из штампе
Статистика
Информатор о раду Комесаријата за избеглице
Закон о управљању миграцијама
Закон о изменама и допунама Закона о избеглицама
Помоћ удружењима - извештаји 2009-2011.
Стамбене потребе избеглица и интерно расељених лица (упитници и обрасци) и упитник за општине/градове
Информације о градовима/општинама
Влада Републике Србије
Кодекс понашања државних службеника
IOM - Uključivanje migracija u nacionalne razvojne strategije
2007-2015 © Комесаријат за избеглице и миграције. Сва права задржана.