Претрага
Обим претраге: Актуелно
Напомена: претраживач разликује ћирилицу и латиницу.
 
  Актуелно
Назад
Свечано обележен почетак градње 25 станова за избеглице у Кикинди

У Кикинди је данас свечано обележен почетак градње 25 станова за избеглице из Босне и Херцеговине и Хрватске, које имају пребивалиште на територији града Кикинде, у оквиру другог потпројекта Регионалног стамбеног програма у Републици Србији (РСП).

Вредност изградње је 601.988 евра, а финансијска средства обезбеђена су највећим делом из донаторског Фонда Регионалног стамбеног програма, у ком је главни донатор Европска унија. Градња станова почела је у Улици Пере Сегединца 7, симболичним полагањем камена темељца, а рок за  завршетак изградње је 11 месеци.

Церемонији  су  присуствовали Ивица Дачић, први потпредседник Владе Републике Србије, министар спољних послова и председник Комисије за координацију процеса трајне интеграције избеглица, Владимир Цуцић, комесар за избеглице и миграције, Павле Марков, градоначелник Кикинде,  Џозеф Мелот, заменик шефа Мисије ОЕБС-а у Србији, Андреи Казаков, координатор УНХЦР у Србији, представници Јединице за управљање пројектаима у јавном сектору д.о.о. Београд и корисници.

Потпројекат 2 вредан је укупно 13 милиона евра и у оквиру њега отворена су градилишта у још седам градова широм Србије (у Сремској Митровици, Бајиној Башти, Параћину, Крушевцу, Прокупљу, Вршцу и Шапцу). Кроз овај потпројекат додељују се  и остале компоненте стамбених решења: 120 монтажних кућа, 330 пакета грађевинског материјала и 250 сеоских домаћинстава.

„Част ми је да будем део пројекта који решава животно важна питања и обезбеђује кров над главом људима који су то заслужили – најугроженијим избеглим лицима из Хрватске и Босне и Херцеговине. С нескривеним задовољством могу да вас обавестим да радови на изградњи станова на свим локацијама у оквиру потпројекта 2 веома добро напредују”, рекао је министар Ивица Дачић.

Комесар Владимир Цуцић захвалио се граду Кикинди који је, како је истакао примио својевремено 7.200 избеглица и сада активно учествује у спровођњу Регионалног стамбеног програма.

„Стамбеним збрињавањем кроз РХП обнухваћено је 105 избегличких породица у Кикинди. Поменућу само неке бројке - поред ових 25 станова у Улици Пере Сегединца, градиће се у суседној Улици Душана Васиљева још 16 стамбених јединица, већ је додељено 14 сеоских кућа, а спремни су уговори за још 13. Уз то, 24 породице које су изабране за помоћ у грађевинском материјалу добиле су први део те помоћи, а очекује се потписивање уговора за још 13 пакета за исто толико породица... све ово говори да се вредно и добро ради“, нагласио је комесар Цуцић и пожелео присутним корисницима да се што пре поново виде на усељавању у станове.

Врх стране - Назад
корисничко име
лозинка

Нисте пријављени.
Линкови
АЗИЛ
Flood Relief
Dnevnik krize
Пружимо им руку
EU podrška upravljanju migracijama
Регионални Стамбени Пројекат
Медији о РСП-у
Изводи из штампе
Статистика
Информатор о раду Комесаријата за избеглице
Закон о управљању миграцијама
Закон о изменама и допунама Закона о избеглицама
Помоћ удружењима - извештаји 2009-2011.
Стамбене потребе избеглица и интерно расељених лица (упитници и обрасци) и упитник за општине/градове
Информације о градовима/општинама
Влада Републике Србије
Кодекс понашања државних службеника
IOM - Uključivanje migracija u nacionalne razvojne strategije
2007-2015 © Комесаријат за избеглице и миграције. Сва права задржана.