Претрага
Обим претраге: Актуелно
Напомена: претраживач разликује ћирилицу и латиницу.
 
  Актуелно
Назад
Обележен почетак градње 20 станова за избеглице у Севојну у оквиру четвртог потпројекта Регионалног стамбеног програма

У Севојну је данас свечано обележен почетак градње 20 станова намењених избеглицама из Босне и Херцеговине и Хрватске, које имају пребивалиште на територији града Ужица, у оквиру четвртог потпројекта Регионалног стамбеног програма у Републици Србији (РСП).

Вредност изградње је 409. 846  евра, а фнансијска средства обезбеђена су највећим делом из донаторског Фонда Регионалног стамбеног програма, у ком је главни донатор Европска унија.  Градња станова почела је у Улици Вишеслава Бугариновића,   а рок за  завршетак изградње је крај 2018. године.

У оквиру потпројекта 4 додељује се укупно 661 стамбено решење, за шта је обезбеђено 13  милиона евра. Поред градилишта у Севојну, отворено је још 11 градилишта широм Србије (у Ариљу, Неготину, Кладову, Бору, Лозници, Врњачкој Бањи, Брусу, Старој Пазови, Зрењанину, Темерину и Сомбору). У оквиру осталих компоненти овог потпројекта, додељује се 30 монтажних кућа, 300 пакета грађевинског материјала и обезбеђује помоћ при куповини 129 сеоских кућа.

Церемонији су присуствовали Ивица Дачић, први потпредседник Владе Републике Србије, министар спољних послова и председник Комисије за координацију процеса трајне интеграције избеглица, Владимир Цуцић, комесар за избеглице и миграције, Бојан Стевић, државни секретар Министарства за државну управу и локалну самоуправу, Тихомир Петковић, градоначелник Ужица,Драган Катуца, директор јединице за управљање пројектаима у јавном сектору д.о.о. Београд и други.

- Поносан сам на резултате које овај Програм постиже што нам говори да ће он бити успешно спроведен до краја – истакао је први потпредседник владе и министар спољних послова Ивица Дачић  и пожелео окуипљеним корисницима да у децембру, када је планиран завршетак радова, у новим становима започну сигурнији, растерећенији и бољи живот.

Комеасар за избеглице и миграције Владимир Цуцић  подсетио је да су грађани Ужица 1992. године примили велики број избеглица и истакао да Србија као земља треба да буде поносни на то колико је поднела и шта је све изгурала, када је реч о избеглицама из БиХ и Хрватске.

- Ми сад долазимо у фазу када у великом броју градова широм Србије полако затварамо ову тешку и мучну књигу, стамбено збрињавајући најугроженије породице – рекао је комесар Цуцић, захваливши се донаторима али истичући и да је много породица збринуто буджетским средствима Републике Србије.


Рeгиoнaлни прoгрaм стaмбeнoг збрињaвaњa (РСП) je зajeднички вишeгoдишњи прoгрaм Републике Србије, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Републике Хрватске, кojи имa зa циљ дa oбeзбeди трajнa стaмбeнa рeшeњa зa нajугрoжeније избeгличке пoрoдице, а највећи број њих је баш у Србији. 

Регионални стамбени програм спроводи се уз подршку ОЕБС-а и УНХЦР-а, а финансиран је средствима Европске уније, која је највећи донатор, Сједињених Америчких Држава, Немачке, Италије, Норвешке, Швајцарске, Данске, Турске, Луксембурга, Кипра, Румуније, Чешке, Словачке и Мађарске.

Врх стране - Назад
корисничко име
лозинка

Нисте пријављени.
Линкови
АЗИЛ
Flood Relief
Dnevnik krize
Пружимо им руку
EU podrška upravljanju migracijama
Регионални Стамбени Пројекат
Медији о РСП-у
Изводи из штампе
Статистика
Информатор о раду Комесаријата за избеглице
Закон о управљању миграцијама
Закон о изменама и допунама Закона о избеглицама
Помоћ удружењима - извештаји 2009-2011.
Стамбене потребе избеглица и интерно расељених лица (упитници и обрасци) и упитник за општине/градове
Информације о градовима/општинама
Влада Републике Србије
Кодекс понашања државних службеника
IOM - Uključivanje migracija u nacionalne razvojne strategije
2007-2015 © Комесаријат за избеглице и миграције. Сва права задржана.