Претрага
Обим претраге: Актуелно
Напомена: претраживач разликује ћирилицу и латиницу.
 
  Актуелно
Назад
Покрајински заштитник грађана – омбудсман посетио прихватне центре у Суботици и Кикинди

Посета прихватном центру за мигранте и основним школама у Кикинди

У оквиру активности праћења процеса укључивања деце миграната на територији АП Војводине у образовни систем Републике Србије, Покрајински заштитник грађана – омбудсман, заменик за права детета Милан Дакић и виша саветница Јагода Вјештица, обишли су Прихватни центар за мигранте у Кикинди, као и основне школе „Ђура Јакшић“ и „Жарко Зрењанин“ у овом граду.

На основу овлашћења да надгледа примену међународних прописа и стандарда у области људских права, а имајући у виду обавезе наше државе као чланице Конвенције УН о правима детета, омбудсман посебно прати предузимање одговарајућих мера којима се детету које се сматра избеглицом омогућава да добије одговарајућу заштиту у остваривању права садржаних у овој конвенцији, међу којима се посебно издваја право на образовање.

На основу затеченог стања, омбудсман истиче задовољство до сада постигнутим резултатима пружања помоћи ради остваривања права деце миграната на образовање, коју у оквиру својих овлашћења и могућности пружају представници Комесаријата за избеглице и миграције, територијално надлежне школске управе, основних школа које ова деца похађају, установа здравствене и социјалне заштите и органа јединице локалне самоуправе, али и бројних хуманитарних организација.

Њиховим заједничким радом настоји се омогућити деци мигрантима да дани које проводе у прихватном центру што више личе оним најбезбрижнијим у којима треба да протекне свачије детињство, као и да право на образовање, које је у најбољем интересу детета, адекватно буде остварено: у школској згради, у учионицама са другом децом.

Охрабрује да су ово препознали и одговорни субјекти у нашој земљи, као и да су ове активности пре свега окренуте ка социјализацији деце, укључивању у школски живот, дружењу са својим вршњацима, како би макар донекле заборавили ужасе рата које су преживели и ублажили тугу за својим домовима које су напустили. По завршетку свих планираних активности које се односе на праћење процеса укључивања деце миграната у образовни систем, Покрајински заштитник грађана ће о овоме израдити посебан извештај у којем ће на основу прикупљених информација предложити мере за даље унапређење стања у овој области.

Заменик покрајинског заштитника грађана – омбудсмана у посети прихватном центру у Суботици

Заменик покрајинског заштитника грађана – омбудсмана Милан Дакић посетио је јуче Прихватни центар за избеглице у Суботици. Циљ посете био је стицање увида у начин рада овог центра, услове боравка и могућности остваривања и заштите људских права његових корисница и корисника, као и у проблеме са којима се његово особље и корисници суочавају. У разговору с представницима Комесаријата за избеглице и миграције Републике Србије посебна пажња посвећена је начину укључивања деце у образовни систем и реализовању наставе у колективном центру.

У Прихватном центру у Суботици привремено су смештене избеглице и мигранти из блискоисточних земаља, на путу ка земљама Европске Уније. Међутим, због пооштравања услова за улазак у Европску Унију особа са ратом захваћених подручја, корисници овог центра се у њему све дуже задржавају док покушавају да нађу начина да наставе свој пут.

Врх стране - Назад
корисничко име
лозинка

Нисте пријављени.
Линкови
АЗИЛ
Flood Relief
Dnevnik krize
Пружимо им руку
EU podrška upravljanju migracijama
Регионални Стамбени Пројекат
Медији о РСП-у
Изводи из штампе
Статистика
Информатор о раду Комесаријата за избеглице
Закон о управљању миграцијама
Закон о изменама и допунама Закона о избеглицама
Помоћ удружењима - извештаји 2009-2011.
Стамбене потребе избеглица и интерно расељених лица (упитници и обрасци) и упитник за општине/градове
Информације о градовима/општинама
Влада Републике Србије
Кодекс понашања државних службеника
IOM - Uključivanje migracija u nacionalne razvojne strategije
2007-2015 © Комесаријат за избеглице и миграције. Сва права задржана.