Претрага
Обим претраге: Актуелно
Напомена: претраживач разликује ћирилицу и латиницу.
 
  Актуелно
Назад
Саопштење поводом Светског дана избеглица

На Светски дан избеглица, 20. јун, Комесаријат за избеглице и миграције Републике Србије подсећа на све оне људе који су, не својом кривицом, остали без дома, без најмилијих, без посла и имовине,  присиљени да траже сигурну земљу и нови дом негде другде и, најчешће, недге далеко.

Прилика је то да се сетимо да је услед ратних дешавања на просторима бивше СФРЈ деведесетих година у Србију дошло  618.000 људи. У статусу избеглице још се налазе 27.802 лица (19.038 из Републике Хрватске и 8.764 из Босне и Херцеговине). Број избеглица и бивших избеглица у стању потребе далеко је већи, а њихову судбину дели и више од 201.000 интерно расељених са Косова и Метохије.

Последњих година Република Србија  је показала хуманост и поштовање међународних стандарда према више од милион миграната из Азије и Африке који су 2015. прешли преко територије Републике Србије. Данас у свету имамо милион ’амбасадора’ који причају о  топлини  коју су им пружили људи у Србији.

У овом тренутку, у 18 прихватних и центара за азил смештено је близу 3.000 миграната, најчешће пореклом из Авганистана, Пакистана, Ирана, Ирака и Сирије. Четвртину од њих чине деца, која иду у школу са нашом децом, друже се, посећују, заједно славе рођендане.

Србија се и даље бори са решавањем, пре свега, стамбених проблема људи који су током сукоба на простору бивше Југославије морали да напусте дом.

Захваљујући Регионалном стамбеном програму (РСП), заједничком вишегодишњем програму који се финансира донаторским средствима, а има за циљ да стамбено збрине најугроженије избегличке породице, Србија ових дана усељава 2.000-тог корисника Регионалног стамбеног програма. За више од 5.000 нових породица биће обезбеђен дом до краја реализације овог пројекта 2020. године. Отворена су 24 градилишта станова широм Србије, 235 породица је 5. марта усељено у станове у београдском насељу Овча, док се у насељу Камендин интензивно ради на изградњи нових 270 станова.

У периоду од 2008. до 2017. године, из буџетских средстава Републике Србије, омогућено је да се у 175 јединица локалне самоуправе, укључујући и општине на Косову и Метохији, стамбено збрине више од 6.000 а економски оснажи више од 5.000 породица избеглица и интерно расељених лица.

Комесаријат за избеглице и миграције Републике Србије се овим поводом захваљује међународним организацијама и свим донаторима на указаној подршци и уложеним средствима за побољшање живота избегличке популације, као и на напорима у борби за успостављање механизама за свеобухватно и праведно решавање преосталих отворених питања регионалног процеса, уз нагласак на приоритетност наставка активности на спровођењу анекса Е и Г Споразума о сукцесији и решавању преосталих питања отворених у оквиру процеса регионалне сарадње. Република Србија је потпуно посвећена испуњавању својих обавеза и јачању стабилности и мира на Балкану.

Врх стране - Назад
корисничко име
лозинка

Нисте пријављени.
Линкови
АЗИЛ
Flood Relief
Dnevnik krize
Пружимо им руку
EU podrška upravljanju migracijama
Регионални Стамбени Пројекат
Медији о РСП-у
Изводи из штампе
Статистика
Информатор о раду Комесаријата за избеглице
Закон о управљању миграцијама
Закон о изменама и допунама Закона о избеглицама
Помоћ удружењима - извештаји 2009-2011.
Стамбене потребе избеглица и интерно расељених лица (упитници и обрасци) и упитник за општине/градове
Информације о градовима/општинама
Влада Републике Србије
Кодекс понашања државних службеника
IOM - Uključivanje migracija u nacionalne razvojne strategije
2007-2015 © Комесаријат за избеглице и миграције. Сва права задржана.