Претрага
Обим претраге: Актуелно
Напомена: претраживач разликује ћирилицу и латиницу.
 
  Актуелно
Назад
Трећи покушај да се у станове у Устаничкој улици уселе угрожене избегличке породице које су их добиле на конкурсу

Поступајући у најбољем интересу избегличких породица из Босне и Херцеговине и Хравтске које годинама не могу да уђу у своје станове у Устаничкој улици у Београду добијене на легалном конкурсу, Комесаријат за избеглице и миграције Републике Србије обратио се локалној самоуправи са захтевом да се, из трећег покушаја, нелегално запоседнути станови ослободе и у њих уселе они којима по закону припадају.

Станови за избеглице у Устаничкој улици у Београду додељени су на конкурсу окончаном 2016. године породицама које међу својим члановима имају болесна, инвалиднаи у рату погинула или нестала лица, у транспарентном поступку чија је документација више пута стављана на увод јавности. Реч је о конкурсу у ком је додељено укупно 30 стамбених јединица у Београду.

Део станова у Устаничкој 244 г су, међутим, нелегално запосела трећа лица, насилним проваљивањем и обијањем улазних врата, у време док су станови били празни јер се чекао завршетак конкурса. Проваљено је у 15 станова, од којих је у овом тренутку узурпирано 11, док су четири кључа враћена.

Иако је Комесаријат за избеглице и миграције свестан да су та лица бесправо узурпирала станове, а пошто се ради већином о интерно расељеним лицима и избеглицама, Комесаријат је у сарадњи са Градом Београдом током прошле и ове године организовао конкурсе за доделу пакета грађевинског материјала и куповину сеоских кућа, на који су се неки од ових лица пријавила и решила стамбено питање. Један део њих се раније пријавио и добио станове у насељу Овча. У току је још један конкурс за станове у Београду. Међутим, мањи број лица упорно одбија било какав предлог, сугестију, не жели ни да се исели ни да конкурише за стамбена решења као сви остали корисници равноправно.

Комесаријат за избеглице и миграције Републике Србије не може да одустане од обавезе да угрожене избегличке породице, које једва састављају крај са крајем, усели у њихове на легалан начин добијене станове. Захвални смо јавности која прати наше напоре током којих покушавамо да обезбедимо кров над главом свим избеглицама и интерно расељеним лицима, по правилима и путем конкурса, а не обијањем станова и противправним боравком у њима. Наши корисници су веома сиромашни али не обијају и не узурпирају имовину друге сиротиње већ стрпљиво чекају више од две деценије да се и за њих нађе трајно стамбено решење.

Зато се захваљујемо на стрпљењу свима онима који предуго чекају на свој кров над главом. Комесаријат за избеглице и миграције РС у овом тренутку, између осталог, спроводи Регионални стамбени програм кроз који је до данашњег дана обезбеђено 2033 стамбена решења за избеглице широм Србије. У београдском насељу Овча 5. марта је усељено 235 избегличких породица, у Камендину се гради још 270 станова и биће усељени на пролеће следеће године.  У току је и конкурс за куповину 150 сеоских домаћинстава у 71 општини, који траје до 23. јула 2018.

Врх стране - Назад
корисничко име
лозинка

Нисте пријављени.
Линкови
АЗИЛ
Flood Relief
Dnevnik krize
Пружимо им руку
EU podrška upravljanju migracijama
Регионални Стамбени Пројекат
Медији о РСП-у
Изводи из штампе
Статистика
Информатор о раду Комесаријата за избеглице
Закон о управљању миграцијама
Закон о изменама и допунама Закона о избеглицама
Помоћ удружењима - извештаји 2009-2011.
Стамбене потребе избеглица и интерно расељених лица (упитници и обрасци) и упитник за општине/градове
Информације о градовима/општинама
Влада Републике Србије
Кодекс понашања државних службеника
IOM - Uključivanje migracija u nacionalne razvojne strategije
2007-2015 © Комесаријат за избеглице и миграције. Сва права задржана.