Претрага
Обим претраге: Актуелно
Напомена: претраживач разликује ћирилицу и латиницу.
 
  Актуелно
Назад
Посета Прихватном центру за мигранте у Суботици, Транзитној зони Келебија и представљање подршке Швајцарске и ЕУ управљању миграцијама у Србији

Група новинара београдских редакција, као и локалних суботичких медија, посетила је данас Прихватни центар за мигранте у Суботици и Транзитну зону на прелазу Келебија, где се упознала са ситуацијом на терену када је реч о смештају миграната у Прихватном центру којим управља Комесаријат за избеглице и миграције Републике Србије и са начином легалног напуштања земље мигрантских породица на граничном прелазу са Мађарском.

Новинари су обишли дечји кутак, трпезарију, дечје игралиште и смештајне капацитете ПЦ Суботица и разговарали са мигрантима о ситуацији у којој се тренутно налазе, њиховим жељама, надама, потребама и могућностима.

Након обиласка центра и разговора са мигрантима, одржан је састанак са представницима Комесаријата за избеглице и миграције Републике Србије на којем им је представљена тренутна ситуација са мигрантима у Републици Србији, где у 18 прихватних и центара за азил тренутно борави око 3.100 миграната.

На састанку су представљени и начини на који Влада Швајцарске, као и Европска унија (ЕУ), пружају подршку институцијама РС у управљању миграцијама. ЕУ је највећи донатор Републике Србије у управљању миграцијама. Од 2015. године, када је почео повећан прилив миграната на територију Републике Србије, ЕУ је донирала више од 98 милиона евра за хуманитарну помоћ и заштиту миграната, а посебно заштиту деце, за обезбеђивање услова за прихват и смештај у прихватним и центрима за азил, укључујући храну, здравствену негу и образовање, помоћ локалним заједницама где су смештени мигранти како би се ојачала социјална кохезија, помоћ Републици Србији при управљању границом и борби против трговине људима, као и помоћ за изградњу капацитета институција Републике Србије које су укључене у управљање миграцијама.

Република Србија и Швајцарска конфедерација су успoстaвилe пaртнeрствo у oблaсти мигрaциja још 2009. године. Швајцарска конфедерација континуирано подржава пројекте којима се јачају држaвни кaпaцитeти зa упрaвљaњe мигрaциjaмa у Републици Србиjи у циљу јачања и развоја ефикасног система управљања миграцијама и јачања међусобне сарадње.

У транзитној зони Келебија група новинара информисана је о начину, процедури и фреквенцији излазака миграната из РС у суседну Мађарску.

Овај скуп представника медија у Суботици организован је у оквиру пројекта „Подршка систему управљања миграцијама у Србији“ који финансира Влада Швајцарске, а спроводе га Комесаријат за избеглице и миграције  и Министарство унутрашњих послова Републике Србије. Циљ пројекта је јачање система управљања миграцијама у Републици Србији у складу са међународним стандардима и правним тековинама ЕУ, са посебним освртом на механизме сарадње и јачање капацитета на локалном нивоу како би се осигурала заштита права миграната.

Врх стране - Назад
корисничко име
лозинка

Нисте пријављени.
Линкови
АЗИЛ
Flood Relief
Dnevnik krize
Пружимо им руку
EU podrška upravljanju migracijama
Регионални Стамбени Пројекат
Медији о РСП-у
Изводи из штампе
Статистика
Информатор о раду Комесаријата за избеглице
Закон о управљању миграцијама
Закон о изменама и допунама Закона о избеглицама
Помоћ удружењима - извештаји 2009-2011.
Стамбене потребе избеглица и интерно расељених лица (упитници и обрасци) и упитник за општине/градове
Информације о градовима/општинама
Влада Републике Србије
Кодекс понашања државних службеника
IOM - Uključivanje migracija u nacionalne razvojne strategije
2007-2015 © Комесаријат за избеглице и миграције. Сва права задржана.