Претрага
Обим претраге: Актуелно
Напомена: претраживач разликује ћирилицу и латиницу.
 
  Актуелно
Назад
Свечано уручени кључеви за 15 станова за избеглице у Aриљу, у оквиру четвртог потпројекта Регионалног стамбеног програма у Републици Србији

У Ариљу су данас, 14. 08.2018. године, свечано уручени кључеви за 15 станова за избеглице из Босне и Херцеговине и Републике Хрватске, у оквиру четвртог потпројекта Регионалног стамбеног програма у Републици Србији (РСП).

Објекат је финансиран из Фонда Регионалног стамбеног програма са 330.000 евра, уз контрибуцију општине Ариље од десет милиона динара. Извођач радова је ГП „Кеј“ д.о.о. Ваљево.  

Потпројекат 4 РСП вредан је више од 13 милиона евра. У оквиру овог потрпојекта додељује се укупно 661 стамбено решење: 30 монтажних кућа, 261 стан, 300 пакета грађевинског материјала и 70 сеоских кућа.

У потпројекту четири  вишестамбени објекти предвиђени су да се граде у 13 јединица локалне самоуправе. Зграда у Ариљу је завршена прва, а станви се граде још у Лозници, Неготину, Темерину, Сомбору, Брусу, Бору, Зрењанину, Ужицу (Севојно), Старој Пазови (Голубинци), Оджацима, Врњачкој Бањи  и Кладову.

 

Церемонији су присуствовали Ивица Дачић, први потпредседник Владе, министар спољних послова и председник Комисије за координацију процеса трајне интеграције избеглица Владе Републике Србије, Владимир Цуцић, комесар за избеглице и миграције Републике Србије, Зоран Тодоровић, председник општине Ариље, Никола Бизел, Никола Бизел, шеф Првог сектора операција за правду, унутрашње послове и подршку социјалној инклузији, у  Делегацији ЕУ у Србији, Џозеф Мелот, заменик шефа мисије ОЕБС-а у Србији, Џон Ендрју Јанг, шеф Одељења за правну заштиту избеглица УНХЦР-а у Србији, представници Јединице за управљање пројектима у јавном сектору, гости из региона, представници других државних и међународних институција и организација.

„Влада Републике Србије, са осталим партнерима, остаје снажно опредељена и ангажована на спровођењу Регионалног стамбеног програма, захваљујући којем ће бити обезбеђено решење за укупно шест хиљада породица у Србији, од којих је, са данашњим даном,  усељено 2.102 корисника. Реализација целог програма, иако само делимично представља компензацију за претрпљене патње услед присилног расељења из завичаја, донеће бољитак на индивидуалном плану корисника. Надамо се да ће наши суграђани који се усељавају данас у завршене објекте, након две деценије тешкоћа, у њима наћи мир и сигурност. Желим им срећно усељење и срећан нови почетак.“, рекао је министар Дачић.

 

Комесар за избеглице и миграције Владимир Цуцић захвалио се корисницима на стрпљењу и пожелео им дуг и срећан живот под новим кровом.

„Желим да се захвалим и свима који учествују у Регионалном стамбеном програму на великом труду и напору који су током свих ових година улагали са циљем да дођемо до ове фазе када додељујемо кључеве и коначно решавамо стамбене проблеме угроженим и намученим избегличким породицама“ рекао је комесар Цуцић.

Рeгиoнaлни прoгрaм стaмбeнoг збрињaвaњa (РСП) je зajeднички вишeгoдишњи прoгрaм Републике Србије, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Републике Хрватске, кojи имa зa циљ дa oбeзбeди трajнa стaмбeнa рeшeњa зa нajугрoжeниjе избeгличке пoрoдице, из све четири земље, од којих је највише у Србији.

Регионални стамбени програм Републике Србије спроводи се уз подршку ОЕБС-а, УНХЦР-а и Банке за развој Савета Европе, а финансиран је средствима Европске уније, која је највећи донатор, Сједињених Америчких Држава, Немачке, Италије, Норвешке, Швајцарске, Данске, Турске, Луксембурга, Кипра, Румуније, Чешке, Словачке и Мађарске.

 

Врх стране - Назад
корисничко име
лозинка

Нисте пријављени.
Линкови
АЗИЛ
Flood Relief
Dnevnik krize
Пружимо им руку
EU podrška upravljanju migracijama
Регионални Стамбени Пројекат
Медији о РСП-у
Изводи из штампе
Статистика
Информатор о раду Комесаријата за избеглице
Закон о управљању миграцијама
Закон о изменама и допунама Закона о избеглицама
Помоћ удружењима - извештаји 2009-2011.
Стамбене потребе избеглица и интерно расељених лица (упитници и обрасци) и упитник за општине/градове
Информације о градовима/општинама
Влада Републике Србије
Кодекс понашања државних службеника
IOM - Uključivanje migracija u nacionalne razvojne strategije
2007-2015 © Комесаријат за избеглице и миграције. Сва права задржана.