Претрага
Обим претраге: Актуелно
Напомена: претраживач разликује ћирилицу и латиницу.
 
  Актуелно
Назад
Постављен камен темељац за изградњу 169 станова за избеглице у Старој Пазови

У Старој Пазови данас 27.8.2018. године постављен је камен темељац за изградњу 169 станова намењених избегличким породицама из Босне и Херцеговине и Хрватске, које имају пребивалиште на територији општине Стара Пазова, у оквиру петог потпројекта Регионалног стамбеног програма у Републици Србији (РСП).

Финансијска средства за изградњу ових станова обезбеђена су делом из донаторског Фонда Регионалног стамбеног програма, којим управња Банка за развој Савета Европе, и делом из буџета општине Стара Пазова. РСП фонд донирао је 3,9 милиона евра, док је контрибуција општине Стара Пазова више од 55 милиона динара. Градња станова почиње у Фрушкогорској улици бб.  Извођач радова је "Златибор градња Београд" АД и "Кеј" д.о.о. Ваљево. Рок за завршетак градње је јул 2019. године. Гради се седам ламела, укупне бруто површине 11.654 м2.

Потпројекат 5 РСП вредан је  52 милиона евра. Од те суме, одобрена међународна донаторска средства чине 38,8 милиона евра, а контрибуција Републике Србије је 13, 2 милиона евра.

Догађају су присуствовали Ивица Дачић, први потпредседник Владе, министар спољних послова и председник Комисије за координацију процеса трајне инеграције избеглица, Владимир Цуцић, комесар за избеглице и миграције Републике Србије, Њ.Е. Сем Фабрици, шеф Делегације Европске уније у Србији,  Њ.Е. Кајл Рендолф Скат, амбасадор САД у Србији, Доротеа Гизелман, отправник послова Амбасаде Немачке, Анил Кајалар, заменик амбасадора Турске, Игор Венцел, отправник послова амбасаде Словачке, Ђорђе Радиновић, председник Општине Стара Пазова, Бојан Стевић, државни секретар у Министарству државне управе и локалне самоуправе, Андреи Казаков, вршилац дужности шефа Представништва УНХЦР-а у Србији, Џозеф Мелот, заменик шефа мисије ОЕБС у Србји,  Драган Катуца, директор Јединице за управљање пројектима у јавном сектору д.о.о. Београд, и други.

"Изградња стамбених јединица на локацији у Старој Пазови једна је од етапа у реализацији Регионалног стамбеног програма,  најважније регионалне иницијативе за решавање дугорочног расељења као последице сукоба на територији бивше Југославије у периоду 1991-1995. године. Република Србија је изузетно посвећена испуњењу овог програма и у пуној мери доприноси спровођењу договорених обавеза, о чему сведочи и наше данашње присуство на полагању камена темељца овде у Старој Пазови", нагласио је први потпредседник Владе Ивица Дачић.

Комесар за избеглице и миграције Владимир Цуцић захвалио се вим присутним гостима без којих, како је нагласио, ми данас не бисмо били ту.
"А сада и од сада и убудуће мајстори и неимари имају реч. Нека вам je срећно као и свим оним људима који чекају ове станове", нагласио је комесар Цуцић.

Шеф делегације Еу у Србији Сем Фабрици нагласио је да  данашње полагање камена темељца  представља почетак новог живота за бројне породице тако да то није само ствар изградње неке зграде. Амбасадор САД Кајл Скат је рекао да су САД веома поносне што су пaртнер у Регионалном стамбеном програму који је већ сада обезбедио кров над главом за више од 3.000 породица.

Врх стране - Назад
корисничко име
лозинка

Нисте пријављени.
Линкови
АЗИЛ
Flood Relief
Dnevnik krize
Пружимо им руку
EU podrška upravljanju migracijama
Регионални Стамбени Пројекат
Медији о РСП-у
Изводи из штампе
Статистика
Информатор о раду Комесаријата за избеглице
Закон о управљању миграцијама
Закон о изменама и допунама Закона о избеглицама
Помоћ удружењима - извештаји 2009-2011.
Стамбене потребе избеглица и интерно расељених лица (упитници и обрасци) и упитник за општине/градове
Информације о градовима/општинама
Влада Републике Србије
Кодекс понашања државних службеника
IOM - Uključivanje migracija u nacionalne razvojne strategije
2007-2015 © Комесаријат за избеглице и миграције. Сва права задржана.