Претрага
Обим претраге: Актуелно
Напомена: претраживач разликује ћирилицу и латиницу.
 
  Актуелно
Назад
Постављен камен темељац за изградњу 20 станова за избеглице у Убу

У Убу је данас, 6. септембра,  постављен камен темељац за изградњу 20 станова намењених избегличким породицама из Босне и Херцеговине и Хрватске, које имају пребивалиште на територији општине Уб, у оквиру петог потпројекта Регионалног стамбеног програма у Републици Србији (РСП).

Финансијска средства за изградњу ових 20 станова обезбеђена су делом из донаторског Фонда Регионалног стамбеног програма, којим управња Банка за развој Савета Европе, и делом из буџета општине Уб. РСП фонд донирао је 59 милиона динара, док је контрибуција општине Уб 4 милиона динара. Градња станова почиње у улици Слободана Пенезића Крцуна број 2. Извођач радова је ГП "ГРАЂЕВИНАР" д.о.о. Рок за завршетак градње је јун 2019. године.

Потпројекат 5 РСП вредан је  52 милиона евра. Од те суме, одобрена међународна донаторска средства чине 38,8 милиона евра, а контрибуција Републике Србије је 13,2 милиона евра.

Догађају су присуствовали Ивица Дачић, први потпредседник Владе, министар спољних послова и председник Комисије за координацију процеса трајне инеграције избеглица, Владимир Цуцић, комесар за избеглице и миграције Републике Србије, Дарко Глишић, председник општине Уб, Николас Бизел, представник Делегације Европске уније у Србији, Бојан Стевић, државни секретар у Министарству државне управе и локалне самоуправе, Ивана Николић, народна посланица у Народној скупштини Републике Србије, Драган Катуца, директор Јединице за управљање пројектима у јавном сектору, Ханс Ф. Шодер, шеф представништва УНХЦР-а у Србији, Џон Клејтон, представник мисије ОЕБС-а у Србији, Тим Свет, координатор за избеглице у Амбасади Сједињених Америчких Држава, као и представници других државних и међународних институција и организација и корисници.

"Данас отварамо градилиште у Убу за изградњу 20 станова у којима ће бити смештено 20 породица односно 55 корисника. Радови, чија вредност износи  415.690,18 евра, би требало да буду завршени у јуну 2019. године. Напоменуо бих да део стамбеног програма у Убу предвиђа и куповину 17 сеоских кућа за избеглице у вредности од 187.000 евра, што је реализовано, као и доделу 20 пакета грађевинског материјала у вредности од 180.000 евра, чија је реализација у току.

Локалне заједнице имају посебну улогу на плану помоћи у остваривању интеграције избеглих лица у њиховим срединама. Са поносом истичем да су све локалне заједнице у Србији, укључујући и Уб и Колубарски округ, без изузетка демонстрирале солидарност и помогле у борби са недаћама живота у избеглиштву, као што и данас помажу напоре за хуманом интеграцијом," нагласио је први потпредседник Владе Ивица Дачић.

Комесар за избеглице и миграције Владимир Цуцић захвалио се свим партнерима и донаторима уз чију се подршку и помоћ Регионални програм стамбеног збрињавања спроводи пуним капацитетом широм Републике Србије.

"Велико ми је задовољство што смо се поново окупили како бисмо обележили постављање камена темељца у Убу. Ово је једно од 32 градилишта где се изводе радови на изградњи вишепородичних стамбених објеката, у 25 јединица локалне самоуправе на територији Републике Србије. До краја године очекујемо и уговоре за још девет општина. " – истакао је Драган Катуца, в.д.директора Јединице за управљање пројектима у јавном сектору" д.о.о. Београд.

Окупљенима су се обратили представници других земаља донатора, високи званичници међународних организација, државних институција и локалне самоуправе.

Врх стране - Назад
корисничко име
лозинка

Нисте пријављени.
Линкови
АЗИЛ
Flood Relief
Dnevnik krize
Пружимо им руку
EU podrška upravljanju migracijama
Регионални Стамбени Пројекат
Медији о РСП-у
Изводи из штампе
Статистика
Информатор о раду Комесаријата за избеглице
Закон о управљању миграцијама
Закон о изменама и допунама Закона о избеглицама
Помоћ удружењима - извештаји 2009-2011.
Стамбене потребе избеглица и интерно расељених лица (упитници и обрасци) и упитник за општине/градове
Информације о градовима/општинама
Влада Републике Србије
Кодекс понашања државних службеника
IOM - Uključivanje migracija u nacionalne razvojne strategije
2007-2015 © Комесаријат за избеглице и миграције. Сва права задржана.