Претрага
Обим претраге: Актуелно
Напомена: претраживач разликује ћирилицу и латиницу.
 
  Актуелно
Назад
На Копаонику одржан 14. радни састанак повереника за избеглице и миграције

На Копаонику је од 14-16. новембра одржан 14. радни састанак повереника за избеглице и миграције на којем су главе теме биле спровођење Регионалног стамбеног програма и ситуација у области миграција и азила.

Свечаном отварању скупа присуствовали су министар одбране Александар Вулин, комесар за избеглице и миграције Владимир Цуцић, представници Делегације Европске уније у Србији, грчке и македонске Владе, гости из региона (Хрватске, Босне и Херцеговине, Републике Српске и Црне Горе),  војвођанског Фонда за пружање помоћи избеглим, прогнаним и расељеним лицима, Канцеларије за КиМ, Банке за развој Савета Европе, ОЕБС-а, УНХЦР-а, ИОМ-а, УНДП-а, БПРМ-а, ГИЗ-а, ЈУП-а и других међународних и домаћих институција.

Након приказивања кратког филма „Доме, слатки доме“ о животу и школовању авганистанске девојчице која је са породицом смештена у ЦА „Боговађа“, скуп је поздравио комесар Цуцић истакавши да Србија може да буде поносна на то како се понашала током мигрантске кризе, као и да су миграције трајне и нису нешто што ће да престане.

Минстар Вулин је нагласио да ће Србија наставити да се понаша хумано, организовано и да ће водити рачуна о сваком људском бићу коме је помоћ потребна, али, наравно, водећи рачуна да се поштује закон и да се заштити наш начин живота. Министар се захвалио припадницима Комесаријата за избеглице и миграције који су, како је истакао, несебично свих ових година радили на збрињавању и чувању достојанства људи што је, каже, управо разликовало Србију од других земаља на мигрантској рути.

Скупу су се обратили и присутни гости.

Другог дана, одржана је паралелна сесија на тему миграција и азила на којој су о актуелној ситуацији у тој области говорили представници Комесаријата за избеглице и миграције Републике Србије, међународних организација и земаља региона. На крају сесије,  приказан је филм “Аладинова кухиња” о интеграцији лица које је добило азил у Републици Србији. Филм је финансиран кроз пројекат “Подршка систему управљања миграцијама у Србији”.

Организовање 14. радног састанка повереника за избеглице и миграције финансирано је средствима Банке за развој Савета Европе, Владе Швајцарске и Међународне организације за миграције.

Након тродневног рада, 14. радни састанак повереника за избеглице и миграције завршен је 16. новембра 2018. усвајањем закључака и препорука.

Врх стране - Назад
корисничко име
лозинка

Нисте пријављени.
Линкови
АЗИЛ
Flood Relief
Dnevnik krize
Пружимо им руку
EU podrška upravljanju migracijama
Регионални Стамбени Пројекат
Медији о РСП-у
Изводи из штампе
Статистика
Информатор о раду Комесаријата за избеглице
Закон о управљању миграцијама
Закон о изменама и допунама Закона о избеглицама
Помоћ удружењима - извештаји 2009-2011.
Стамбене потребе избеглица и интерно расељених лица (упитници и обрасци) и упитник за општине/градове
Информације о градовима/општинама
Влада Републике Србије
Кодекс понашања државних службеника
IOM - Uključivanje migracija u nacionalne razvojne strategije
2007-2015 © Комесаријат за избеглице и миграције. Сва права задржана.