Претрага
Обим претраге: Актуелно
Напомена: претраживач разликује ћирилицу и латиницу.
 
  Актуелно
Назад
У Сремској Митровици свечано положен камен темељац за изградњу 30 станова за избеглице из Босне и Херцеговине и Хрватске

У Сремској Митровици је данас, 27.02.2019. године, свечано положен камен темељац за изградњу 30 станова за избеглице из Босне и Херцеговине и Републике Хрватске, у оквиру петог потпројекта Регионалног стамбеног програма у Републици Србији (РСП).

Финансијска средства за изградњу ових 30 станова обезбеђена су делом из донаторског Фонда Регионалног стамбеног програма, којим управња Банка за развој Савета Европе, и делом из буџета Града Сремска Митровица. РСП фонд донирао је близу 669 000 евра, док је контрибуција Града у земљишту и пратећој инфраструктури 15,1 милиомн динара. Градња станова почиње у улици Марцилијева бб, Марко Перичин Камењар. Извођач радова је ’ГРАДИНГ’ д.о.о.  Параћин. Рок за завршетак градње је крај године.

Церемонији су присуствовали Ивица Дачић, први потпредседник Владе, министар спољних послова и председник Комисије за координацију процеса трајне интеграције избеглица Владе Републике Србије, Владимир Санадер, градоначелник Сремске Митровице, Владимир Цуцић, комесар за избеглице и миграције Републике Србије, Ингве Енгстром,  шеф Сектора за сарадњу Делегације ЕУ у Србији, Ханс Ф. Шодер, шеф Представништва УНХЦР-а у Србији, Џон Клејтон, шеф Одељења за демократизацију Мисије ОЕБС-а у Србији, Палмир Тот, покрајински потсекретар за социјалну политику, демографију и равноправност полова, Драган Катуца, директор Јединице за управљање пројектима у јавном сектору д.о.о. Београд, представници Амбасаде Сједињених Америчких држава и остали званичници. 

„ Кроз Регионални стамбени програм до сада су кров над главом добиле 2.853 породице, а до краја програма биће стамбено збринуто више од 7.000 породица. Захваљујем се корисницима на стрпљењу а партнерима на подршци, и очекујем да се веома брзо опет окупимо на додели кључева“ рекао је комесар Цуцић.

„ Решавање избегличког питања је дуготрајан и комплексан процес, али, као што и данас овде видимо, процес у коме су решења могућа и достижна за све наше сународнике  који су крајем прошлог века били принуђени да напусте своје домове широм бивше Југославије. Управо због тога, Влада Србије са осталим партнерима остаје снажно опредељена и ангажована на спровођењу Регионалног стамбеног програма“, рекао је министар Ивица Дачић.
Рeгиoнaлни стамбени прoгрaм (РСП) je зajeднички вишeгoдишњи прoгрaм Републике Србије, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Републике Хрватске, кojи имa зa циљ дa oбeзбeди трajнa стaмбeнa рeшeњa зa нajугрoжeниjе избeгличке пoрoдице у региону.

Спроводи се уз подршку ОЕБС-а и УНХЦР-а, и Банке за развој Савета европе, а финансиран је средствима Европске уније, која је и највећи донатор, Сједињених Америчких Држава, Немачке, Норвешке, Италије, Швајцарске, Данске, Турске, Луксембурга, Шпаније, Кипра, Чешке, Мађарске, Румуније и Словачке.

Врх стране - Назад
корисничко име
лозинка

Нисте пријављени.
Линкови
АЗИЛ
Flood Relief
Dnevnik krize
Пружимо им руку
EU podrška upravljanju migracijama
Регионални Стамбени Пројекат
Медији о РСП-у
Изводи из штампе
Статистика
Информатор о раду Комесаријата за избеглице
Закон о управљању миграцијама
Закон о изменама и допунама Закона о избеглицама
Помоћ удружењима - извештаји 2009-2011.
Стамбене потребе избеглица и интерно расељених лица (упитници и обрасци) и упитник за општине/градове
Информације о градовима/општинама
Влада Републике Србије
Кодекс понашања државних службеника
IOM - Uključivanje migracija u nacionalne razvojne strategije
2007-2015 © Комесаријат за избеглице и миграције. Сва права задржана.